Habos pite citromkrémmel
sponsored links
Egy klasszikus citromos habos pite (lemon meringue pie). A citromkrém (lemon curd) inkább citrompuding. Kellemesen savanykás, habos édesség ez. Egyszerûen elkészíthetõ, kissé idõigényes a puding fõzése miatt. Következõre talán kisebb formában sütném, hogy magasabb legyen.
Hozzávalók (12 szelethez - 32 cm-es piteformába - kisebb formában magasabb lesz):
A tésztához:
200 g tönköly finomliszt
150 g vaj/margarin
2 ek. (nád) porcukor
1-2 ek. hideg víz
Citrompuding:
300 g nádcukor
100 g kukoricakeményítõ
5 tojássárgája (M-es)
4 citrom leve (120 ml)
4 kezeletlen citrom reszelt héja
450 ml hideg víz
60 g vaj/margarin
Tojáshab:
5 tojásfehérje (M-es)
250 g nádcukor
1 tk. vaníliakivonat
A pitetésztához a hideg vajat és a lisztet összemorzsolom. Alaposan eldolgozom, hozzáadom a porcukrot és a vizet. Gombócot formálok. Hûtõbe teszem 10-20 percre.
Elkészítem a cutrompudingot. A tojássárgákat egy kevés vízzel elkeverem. Egy másik tálkában a kukoricakeményítõt keverem csomómentesre a maradék vízzel. Egy lábasba öntöm a keményítõs vizet, tojássárgákat, citromlevet, héjat és nádcukrot. Közepes lángon állandó kevergetés mellett melegítem. A végén alacsony lángon besûrítem. Elzárom a tüzet és hozzáadom a vajat/margarint. Sûrû szûrõn átszûröm.
A pitetésztát kinyújtom és a piteformába helyezem, úgy hogy az oldalát is elfedje. Villával megszurkálom és elõmelegített 180 fokos sütõben elõsütöm 15 perc alatt. (bab, vagy rizs mehet bele. vakon sütjük - én sokszor csak az oldalához teszel egy kis alufólia kígyót, nem fog lefolyni a széle)
Amíg sül elkészítem a tojáshabot, közben kevergetem a hûlõ pudingot.
A tojásfehérjékhez apránként adagolom a cukrot és robotgéppel kemény habbá verem, hozzáadom a vaníliakivonatot is. A hab legyen jó kemény.
Ha elõsült a pitetészta rákanalazom a citromkrémet, majd óvatosan ráteszem a tojáshabot. A hõfokot 170-re mérsékelem és nagyjából 20 perc alatt megsütöm a pitét. Szeletelés elõtt érdemes jól lehûteni.
Recept kisebb alakításokkal innen