Habos mézes puszedli
sponsored links
Mézes puszedlik Anyukámnak a 60. születésnapjára. A recept Ildikótól van, innen is köszönöm, hatalmas sikere volt, nem csak Anyu imádta, de a család többi tagja is megkóstolta aztán meg sóvárogva nézték ahogy rákerül a doboztetõ. :)))
Tudnotok kell, hogy én nem szerettem a mézes puszit, egészen eddig! ?
Tészta:
- 300 g liszt
- 2 nagy evõkanál
- 50 g vaj
- 100 g porcukor
- 2 evõkanál tejföl
- 2 tojás sárgája
- 1 púpozott evõkanál mézeskalács fûszerkeverék
- 1 csipet só
- 1 teáskanál jamaikai rum aroma
- 1 teáskanál vanília aroma
Máz:
- 2 tojásfehérje
- 150 g porcukor
A tészta összeállítása:
- A mézet a vajjal felolvasztjuk és mikor kihûlt, belekeverjük a mézeskalács fûszerkeveréket, a rum és vanília aromát.
- A lisztet a porcukorral, sütõport és sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, és a mézes-vajas keveréket.
- Lágy tésztát gyúrunk, ha száraz lenne, tejföllel lágyítjuk, ha túl lágy akkor pedig lisztet adunk még hozzá.
- A tésztát folpackba csomagoljuk és min. 1 órára hûtõbe tesszük.
- A sütõt 180 fokra elõmelegítjük.
- A tésztát 4 egyenlõ részre osztjuk, majd mindegyik részt hengerré formázzuk és 8 szeletre szeljük. Golyókat formázunk, én párat lekvárral töltöttem, de túl lágy volt a tészta és nehéz volt úgy golyóvá formázni, hogy ne kukucskáljon ki a lekvár.
- Sütõpapiros tepsire sorakoztatjuk õket, vegyük figyelembe, hogy duplájára nõnek így egymástól nagyobb távolságra tegyük ne úgy mint az én fotómon, mert különben összesülnek.
- 180 fokos sütõben kb. 15 perc alatt (nézzük meg, hogy az alja megpirult-e picit mert úgy jó) aranybarnára sütjük.
- Mikor kivettük a sütõbõl, tegyük a hideg kõre míg elkészítjük a mázat.
- A tojásfehérjéket porcukorral gõz felett felverjük fényes, kemény habbá, majd hagyjuk kicsit hûlni. A puszikat beleforgatjuk a mázba és sütõpapiros tálcára tesszük õket és egy napig hagyjuk száradni szobahõmérsékleten.
Jó étvágyat!