Habos mákos szelet
sponsored links
Szabinánál a Besamel, több mint mártás blogon láttam meg ezt a sütit még jó régen. Azonnal tudtam, hogy minket egymásnak teremtettek:) Nem tévedtem, brutál finom!:)
Habos mákos szelet
Hozzávalók:
Tésztához
- 15 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 1 kk sütõpor
- 1 ek cukor
- 1 tojássárgája
- 2 ek tejföl
Gyümölcsös réteg
- 20 dkg meggy összeturmixolva/törve, vagy lekvár
Mákos réteg
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl tej
Hab
- 4 dl tejszín
- 2 ek darált mák
- 2-3 ek porcukor
A tésztához a sütõporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, ha szükséges tejföllel lazíthatjuk a tésztát.
Letakarva 1-2 órát pihentetjük.
A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, majd felöntjük a felforralt tejjel, összekeverjük és hagyjuk megduzzadni.
A tésztát kb. 5 mm vastag lappá nyújtjuk és sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Villával megszurkáljuk és 180 C-ra elõmelegített sütõben 5 perc alatt készre sütjük.
Kivesszük, rátesszük a szétnyomkodott meggyet vagy lekvárt , elsimítjuk rajta a máktölteléket és 20 percre visszatesszük a sütõbe.
Kivesszük és hûlni hagyjuk.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük és beleszórjuk a mákot és a cukrot.
Egyszerûen rá kenhetjük a kisült sütire vagy habzsákból rózsákat nyomkodhatunk rá.
Felszeleteljük és tálaljuk.