Habos mákos
sponsored links
Hozzávalók:tésztához: 15 dkg. vaj, 20 dkg. liszt, 1 evõkanál porcukor, 1 tojássárgája.Töltelékhez: 15 dkg. darált mák, 10 dkg. cukor, 1 csipet õrölt fahéj, 1 tk. reszelt citromhéj, 4 ek.szilvalekvár.Habhoz: 2,5 dl tejszín, 5 dkg. darált mák.Díszítéshez: tejszínhab
Elkészítése: A tésztához összemorzsoltam a hideg vajat a liszttel, majd hozzáadtam a porcukrot, a tojássárgáját, és összegyúrtam. (Ha nehezen áll össze a tészta tehetünk 1-2 evõkanál tejfölt!). Letakartam és hûtõben pihentettem 2 órán át. A töltelékhez a mákot összekevertem a cukorral, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal Ráöntöttem 1,5 dl forró vizet és félretettem pihenni. A sütõt elõmelegítettem 180 fokra. A tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtottam majd sütõlapra terítettem Villával megszurkáltam és a sütõben 3-4 percig elõsütöttem. Kivettem a tésztát megkentem szilvalekvárral és elsimítottam rajta a máktölteléket majd 15 percre visszatettem a sütõbe. Amikor megsült kivettem és hagytam hûlni. A tejszínt kemény habbá vertem és beleszórtam a darált mákot összekevertem . A teljesen kihûlt süteményre rákentem a mákos habot és egy órán át pihentettem. Ezután felvágtam a tésztát tejszínhabrózsával és kandírozott narancshéj darabkával díszítettem!
Ui: 2009-es receptes újságban találtam már régóta vágytam hogy kipróbáljam , nagyon finom!