Habos meggyes sütemény
sponsored links
Ma vendégség volt nálunk, rengeteg kajával. Az egyik desszert ez a süti volt, amihez hasonlót pár évvel ezelõtt ettem egy cukrászdában, de azóta sehol sem találkoztam vele. Így kénytelen voltam elkészíteni. Nem egy nagy bonyolultság a recept, de a vághatatlanságot leszámítva, cukrászdai minõség.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
3 befõttesüvegnyi meggy (lehet fagyasztott is, vagy nyáron friss, csak azt cukrozni kell)
500 ml Habmester tejszín
4 ek. tejföl
2 ek. olaj
2 kis zacsi (2x10g) zselatin (melegítõs változat)
A tejfölt és az olajat összekeverem. A réteslapokat hármasával összeragasztom, azaz lefektetek egy vékony lapot, majd bekenem nagyon vékonyan a tejfölös keverékkel, és ráfektetem a következõ lapot. Ezután ugyanígy még egyet, és az utolsó réteg tetejét is bekenem. 220 fokos sütõbe teszem, ha elkezd felfújódni, akkor villával ki kell ereszteni belõle a levegõt. Ilyenbõl még 2-t sütök, így lesz összesen 3 lapom.
A meggyet beöntöm egy lábasba, de csak másfél üvegnek a levével és felrakom a tûzhelyre. Miután felmelegedett beleszórom a zselatint, jól elkeverem, majd hagyom lehûlni. A tejszínt felverem, ebben az Oké változatban már eleve van cukor, bár sajnos növényi zsiradék is, de azt tapasztaltam, hogy csak az áll meg normálisan a süteményen, és vendégség idején nem kockáztat az ember, nem hagyhattam, hogy esetleg szétfolyjon.
Az elsõ lapra ráhalmozom a megszilárdult zselés meggyet, majd rárakom a következõ lapot, arra pedig a habot kenem. Az utolsó lapot csak tálalás elõtt helyezem rá, mert nagyon hamar megszívja magát. Így ropogós és friss marad. A többi részét pedig nyugodtan be lehet rakni a hûtõbe.
Hát kívánok hozzá jó étvágyat, és remélem, hogy a vendégeimnek ízlett!