HABOS ISLEREK VALENTIN NAPRA

2018-02-12

sponsored links

Valentin? napi habos isler

Az isler és linzer nålunk mindig jöhet, ezért szeretek variålni vele. Színek, formåk, ízesítés vagy a díszítés szåmos variåciós lehetÔséget kínål.
Persze, hatalmas kalĂłriabomba, ezĂ©rt szerettem volna kissĂ© kĂ­mĂ©letesebbĂ© varĂĄzsolni. Nem lett mentes, csak kicsit kevesebb cukrot Ă©s fehĂ©r lisztet tartalmaz, mint eredetileg. A linzertĂ©szta cukor helyett eritritet tartalmaz Ă©s a liszt nagyobb rĂ©sze  teljes kiĂ”rlĂ©sĂ» tönkölybĂșza liszttel Ă©s diĂłval lett kivĂĄltva, ezĂ©rt a tĂ©szta sötĂ©t szĂ­ne. A töltelĂ©k Ă©s a mĂĄz mĂĄr semmi kĂ­mĂ©letes alapanyagot nem tartalmaz. Így ezt sem lehet bĂŒntetlenĂŒl magunkba tömni, de mĂ©gis egy fokkal jobb a helyzet ?, legalĂĄbbis önĂĄmĂ­tĂĄsnak tökĂ©letes.
Nagyon jĂł ĂĄllagĂș Ă©s Ă­zĂ» lett a vĂ©geredmĂ©ny.

habos ?isler

HozzĂĄvalĂłk

tészta

20 dkg teljes kiĂ”rlĂ©sĂ» tönkölybĂșzaliszt
9 dkg darĂĄlt diĂł
10 dkg tönkölybĂșza fehĂ©r liszt
20 dkg vaj/ margarin
12 dkg eritrit
1 tojĂĄssĂĄrgĂĄja
2 evÔkanål hideg víz
1 csipet sĂł 

töltelék

4 tojåsfehérje
8 evÔkanål cukor
1 k.k. citromlé

bevonat

20 dkg fehér csokolådé
1 csipet piros ételfesték v. 1 t.k. céklapor
2 e.k. Ă©tolaj

a sima islerekhez hĂĄzi lekvĂĄr/ nĂĄlam szeder



Elkészítés

tészta

A tĂ©szta hozzĂĄvalĂłibĂłl gyĂșrj egy tĂ©sztĂĄt A vaj/margarin legyen hideg. A tĂ©szta amikor kezd összeĂĄllni, akkor hagyd abba a gyĂșrĂĄst Ă©s tedd egy zacskĂłba, majd pihentesd a hĂ»tĂ”ben 1 ĂłrĂĄt.
Véleményem szerint, ennél a tésztånål nagyon fontos betartani a szabålyokat. A legfontosabb, hogy minden fåzis utån vissza kell hûteni a tésztåt, mert csak így lesz formås a végeredmény.
A kipihent tĂ©sztĂĄt felezd meg. Az egyik felĂ©t tedd vissza a hidegre, a mĂĄsik felĂ©t lazĂĄn gyĂșrd ĂĄt, majd enyhĂ©n lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd 3 mm vĂ©konyra.
SzĂșrd ki a neked tetszĂ” formĂĄkat, nĂĄlam most szĂ­vecskĂ©k kĂ©szĂŒltek.
SĂŒtĂ”lemezeket takarj le sĂŒtĂ”papĂ­rral Ă©s helyezd rĂĄjuk a kiszĂșrt tĂ©sztĂĄt.
Amikor tele egy tepsi, azonnal tedd vissza hûlni.
A tészta måsik felével is tedd ugyanezt.
FĂ©l Ăłra hĂ»tĂ©s utĂĄn mehet a 180 fokra (lĂ©gkeverĂ©s) elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”be 6 percre. A tepsiken hagyd kihĂ»lni a tĂ©sztĂĄt.

hab


A tojĂĄsfehĂ©rjĂ©ket tedd egy tiszta tĂĄlba, 
Egy  kisebb fazĂ©kban melegĂ­ts kevĂ©s vizet.
Amikor forr a vĂ­z, vedd kicsire a lĂĄngot alatta Ă©s ĂŒltesd a tetejĂ©re a fehĂ©rjĂ©s tĂĄlat.
Elektromos habverĂ”vel kezd el felverni, amikor mĂĄr kezd kialakulni a hab, mehet hozzĂĄ a cukor, de csak kanalankĂ©nt  Ă©s a pĂĄr csepp citromlĂ©.
A tĂŒzet jobb elzĂĄrni a hab alatt, nehogy megfĂ”ljön.
Amikor elolvad a cukor, vedd le a gĂ”zrĂ”l a tĂĄlat, tedd hideg felĂŒletre Ă©s folytasd a habverĂ©st, amĂ­g szoba-hĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re visszahĂ»l. 
Nagyon fényes, sûrû krém a végeredmény. amivel könnyû dolgozni és mégis kapott egy kis hÔkezelést, így nem kell nyersen fogyasztani.
Az elkĂ©szĂŒlt habot tedd egy csillagcsĂ”vel ellĂĄtott habzsĂĄkba.

csokolådé

Megint melegíts egy kisebb fazékban vizet.
Amikor forr, vedd kicsire.
TĂ©gy rĂĄ egy ĂŒvegtĂĄlat, tördeld bele a fehĂ©r csokolĂĄdĂ©t, adj hozzĂĄ kevĂ©ske Ă©tolajat, Ă©s egy csipet szĂ­nezĂ©ket.
Folyamatos kevergetĂ©s közepette hagyd a csokolĂĄdĂ©t teljes felolvadni. 

mĂĄrtogatĂĄs

A habos islerek tetejét, egyszerûbb egyenként kimårtani, még összeållítås elÔtt.
A hagyomånyos islereket lekvårral össze kell tapasztani, majd leönteni az olvaztott csokolådéval.

összeållítås

A habos islerek tetejĂ©t mĂĄrtsd ki a csokiban, majd tedd sĂŒtĂ”papĂ­rra Ă©s hagyd megdermedni.
Az aljakat sorakoztasd fel, majd a habzsåkból nyomj apró habkupacokat råjuk és a kimårtott tetÔket finoman helyezd a habkupacok tetejére.





Csak, mert szeretem...kreatĂ­v gasztroblog Keress a Facebookon is

Folytatás a blogon ... csaak.blogspot.com/2018/02/habos-isle...

sponsored links

Keres?s