Habos epres sütemény
sponsored links
A szezon lezárásaként egy utolsó epres süti. Amint megláttam ezt a süteményt tudtam, hogy meg kell sütnöm. A tésztája rendkívül omlós, a habot remekül kiegészíti az eper. Ha nincs szezonja, akkor meggyel, ribizlivel vagy barackkal is ki lehet próbálni. Szépen szeletelni csak kihûlt állapotában lehet.
Hozzávalók 6 fõre:
Tésztához:
*45 dkg liszt
*1 csapott tk sütõpor
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*25 dkg margarin
*5 kisebb tojás sárgája
Töltelékhez:
*5 kisebb tojás fehérje
*1 tk citromlé
*18 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 ek étkezési keményítõ
*25 dkg eper
A lisztet elkeverjük a sóval, sütõporral, porcukorral, reszelt citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tojások sárgájával összedolgozzuk. Két részre osztjuk. Az egyharmadát becsomagolva a fagyasztóba, a kétharmadát a hûtõbe rakjuk. A megtisztított epret apróra vágjuk. Egy 20*30 cm-es tepsit sütõpapírral kibélelünk.
A nagyobb darab tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 15 perc alatt elõsütjük.
Közben a tojások fehérjét a citromlével félig keményre verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a vaníliás cukorral és keményítõvel elkevert porcukrot. Kemény habbá verjük, amit az elõsütött tésztára simítunk. Megszórjuk az eperkockákkal, és a fagyasztóból elõvett tésztát a reszelõ nagy lyukán ráreszeljük.
Visszatoljuk a sütõbe, ahol 35-40 perc alatt készre sütjük. A hab megemelkedik közben, de a sütõbõl kivéve visszaesik.
Az eredeti receptet itt találtam.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.