Habos-epres linzer.
sponsored links
A finom, Ă©des epernek köszönhetĂ”en minden nap valami epres finomsĂĄggal kĂ©nyeztetem magamat. Van hogy krĂ©mleves, van hogy egy finom pohĂĄrkrĂ©m, vagy mint Ă©ppen most, egy habos-epres sĂŒtemĂ©ny kĂ©szĂŒlt. (tovĂĄbbi epres receptek itt megtalĂĄlhatĂłak) Ezt a sĂŒtemĂ©nyt meglĂĄtni, Ă©s megszeretni egy pillanat mĂ»ve volt. A Tavola in Piazza blogban mĂĄr a sĂŒtemĂ©nyrĂ”l kĂ©szĂŒlt fotĂłk is annyira ĂnycsiklandozĂłak voltak, hogy mĂ©g a recept elolvasĂĄsa elĂ”tt eldöntöttem, hogy bizony Ă©n is megfogom sĂŒtni. AztĂĄn elolvastam a receptet, majd a belinkelt eredeti receptet is ĂĄttanulmĂĄnyoztam, Ă©s vĂ©gĂŒl is azt vĂĄlasztottam. A kĂ©t recept között annyi volt az eltĂ©rĂ©s, hogy az eredeti receptben pudingpor, Ă©s olaj is kerĂŒlt a töltelĂ©kbe. ElĂ”ször kicsit aggĂłdtam hogy vajon milyen lesz ez a töltelĂ©k, de mondhatom valami isteni finom. Sok krĂ©mes-habos töltelĂ©kkel kĂ©szĂŒlt sĂŒtemĂ©nyt sĂŒtöttem mĂĄr, de ez mindegyiket felĂŒlmĂșlta. Mivel elĂ”ttĂŒnk ĂĄll mĂ©g a nyĂĄr, Ă©s szĂ©pen sorban Ă©rnek egymĂĄsutĂĄn a gyĂŒmölcsök, mint pl. cseresznye, mĂĄlna, sĂĄrgabarack...... Ăgy ez a sĂŒtemĂ©ny ĂĄllandĂł vendĂ©g lesz nĂĄlunk, termĂ©szetesen az Ă©ppen aktuĂĄlis gyĂŒmölccsel sĂŒtve.
TĂ©szta hozzĂĄvalĂłi 30 x 20 cm-es tepsihez:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tk sĂŒtĂ”por
3 ek kristĂĄlycukor
1 cs vanĂliĂĄs cukor
5 tojĂĄssĂĄrgĂĄja
1 citrom reszelt héja
0,5 dl hideg vĂz
0,5 dl hideg vĂz
A lisztet keverjĂŒk össze a sĂŒtĂ”porral, Ă©s a reszelt citromhĂ©jjal, majd adjuk hozzĂĄ a feldarabolt hideg vajat, Ă©s az ujjbegyĂŒnkkel kezdjĂŒk el összemorzsolni. Amikor mĂĄr kellĂ”en morzsalĂ©kos, keverjĂŒk hozzĂĄ a kristĂĄlycukrot, Ă©s a vanĂliĂĄs cukrot.
EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ a tojĂĄsok sĂĄrgĂĄjĂĄt, majd gyors mozdulatokkal gyĂșrjuk össze a tĂ©sztĂĄt. SzĂŒksĂ©g esetĂ©n, ha tĂșl szĂĄraz lenne, gyĂșrĂĄs közben, aprĂĄnkĂ©nt öntsĂŒk hozzĂĄ a hideg vizet. (egy könnyen nyĂșjthatĂł, de nem tĂșl lĂĄgy tĂ©sztĂĄt kell hogy kapjunk)
EzutĂĄn csippentsĂŒk le a tĂ©szta 1/3 rĂ©szĂ©t, majd tegyĂŒk be a fagyasztĂłba legalĂĄbb egy ĂłrĂĄra. (mindenkĂ©ppen a fagyasztĂłba tegyĂŒk, hogy jĂł kemĂ©ny legyen a tĂ©szta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni)
A maradĂ©k tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsuk ki tepsi mĂ©retĂ»re, majd helyezzĂŒk bele a sĂŒtĂ”papĂrral kibĂ©lelt tepsibe. (Ă©n a sĂŒtĂ”papĂron nyĂșjtottam ki a tĂ©sztĂĄt tepsi mĂ©retĂ»re, majd a papĂrral egyĂŒtt könnyedĂ©n beletudtam emelni)
HelyezzĂŒk be elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”be, majd közepes hĂ”mĂ©rsĂ©kleten 20-25 perc alatt sĂŒssĂŒk elĂ” a tĂ©sztĂĄt aranybarnĂĄra. (Ă©n lĂ©gkeverĂ©snĂ©l 160 fokon, 20 percig sĂŒtöttem)
A sĂŒtĂ”bĂ”l kivĂ©ve a tepsiben hagyjuk kihĂ»lni, mielĂ”tt rĂĄkanalaznĂĄnk a habos töltelĂ©ket.
Töltelék hozzåvalói:
20 dkg porcukor
2 cs vanĂliĂĄs cukor
5 db tojåsfehérje
2 cs vanĂliĂĄs pudingpor
1 dl olaj (pl. mogyorĂłolaj, Ă©tolaj...)
csipet sĂł
50 dkg eper
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessĂŒk le, majd ĂzlĂ©s szerint daraboljuk fel.
A tojĂĄsfehĂ©rjĂ©t egy csipet sĂłval kezdjĂŒk el habbĂĄ verni, majd amikor mĂĄr kezd kifehĂ©redni elĂ”ször kanalankĂ©nt szĂłrjuk hozzĂĄ a porcukrot. EzutĂĄn szĂłrjuk hozzĂĄ a pudingport, majd amikor mĂĄr jĂł kemĂ©ny a hab, csorgassuk hozzĂĄ az olajat, Ă©s verjĂŒk mĂ©g 1-2 percig. (közben robotgĂ©ppel egyfolytĂĄban verjĂŒk a habot, Ă©s Ășgy adjuk hozzĂĄ a cukrot, pudingport, Ă©s az olajat)
A teljesen kihĂ»lt tĂ©sztĂĄra kanalazzuk rĂĄ a kemĂ©nyre felvert tojĂĄshabot, majd egyenletesen simĂtsuk el. EzutĂĄn szĂłrjuk a hab tetejĂ©re a feldarabolt epret, majd vegyĂŒk ki a fagyasztĂłbĂłl a fĂ©lretett tĂ©sztĂĄt, Ă©s egy nagyobb lyukĂș reszelĂ”n, reszeljĂŒk rĂĄ az eper tetejĂ©re.
HelyezzĂŒk be elĂ”melegĂtett sĂŒtĂ”be, majd közepes hĂ”mĂ©rsĂ©kleten sĂŒssĂŒk 35-40 perc alatt aranybarnĂĄra. (Ă©n lĂ©gkeverĂ©snĂ©l 160 fokon, 35 percig sĂŒtöttem)
A sĂŒtĂ”bĂ”l kivĂ©ve, hagyjuk pĂĄr percig a tepsiben hĂ»lni, majd a sĂŒtĂ”papĂrral egyĂŒtt emeljĂŒk ki, tegyĂŒk rĂĄcsra, Ă©s hĂ»tsĂŒk ki teljesen a sĂŒtemĂ©nyt.
TĂĄlalĂĄs elĂ”tt ĂzlĂ©s szerint szĂłrjuk meg a sĂŒtemĂ©nyt porcukorral, majd szeleteljĂŒk fel, Ă©s Ășgy kĂnĂĄljuk.