Habok, csókok: Eton Mess
sponsored links
(A fotót az RTL Klub Csak csajok felvételén készítettem)
Az Eton mess elnevezésû édesség hagyományos angol desszert, amely három fõ alkotóelembõl áll: lágy tejszínhabból, eperbõl és durvára tört, ropogós habcsókból. Az 1440-ben, VI. Henrik király által alapított, Windsor mellett fekvõ Eton College nevét viseli. Állítólag itt készítették ugyanis elõször, méghozzá a Winchester College diákjai ellen vívott, évente megrendezett krikett meccs alkalmából, és ez a mai napig mit sem változott. Az eredeti változatban a habcsók még nem szerepelt, az csak a hetvenes években került bele. Használhatunk hozzá bolti habcsókot is, vagy készíthetjük házilag. Nem probléma, ha nem sikerül, ugyanis összetörve van rá szükség, így még gyakorlási funkciója sem utolsó. A hab luxusváltozatához akár összetört macaront (töltelék nélkül) is adhatunk. A gyümölcs pedig évszaktól és hangulattól függõen változhat, remek szederrel, áfonyával, málnával, sárgabarackkal is. A viszonylag hosszú leírástól nem kell megijedni, ez a világ egyik legegyszerûbb desszertje. Az én változatomban még kandírozott citromhéj is szerepel, ami még változatosabbá teszi.
A Gourmet Fesztiválon ilyet készített a Costes (sima epres változatot). A desszert legzseniálisabb spontán fordítását épp itt csíptük el, amikor egy vendég rendelte: "epres balhé".
Gourmet Fesztivál képes beszámolók itt: 1. nap, 2. nap, 3. nap, 4. nap. A fesztivál szerintem nagyon jól sikerült idén, a séfektõl, éttermektõl rengeteg élményt, ihletet és ötletet kaptam, amelyekre majd még visszatérek, számos helyre szeretnék ellátogatni a rendezvényen bemutatott teljesítményük alapján. A legkíváncsibb idén Wolf András fõztjére lettem (Salon étterem/New York Palace Boscolo), és a Mandula étterem (Gere pincészet/Villány) már második rendezvényen nyûgözött le a fogásával.
Rebarbarás-epres hab, habcsókkal (Eton mess)
Hozzávalók ( 4-6 adag)
Habcsók (10 darabhoz) ...