Habkönnyû túrógombóc mézes tejföllel és diógrillázzsal
sponsored links
Klasszikus és közkedvelt desszert, amire a külföldiek általában értetlenül néznek, de a hazaiak rajonganak érte. Már a szó hallatán is, hogy túrógombóc, megjelenik az ember lelki szemei elõtt egy nagy tál gõzölgõ, illatos, omlós, remegõs csoda. Igazán rosszat még nem ettem belõle, de javarészt csak "átlagos" jelzõvel tudnám illetni az éttermi kínálatot. Mert az "igazi" túrógombóc az habkönnyû, légies, éterien könnyed, szinte elolvad az ember szájában. Bazsalikom konyhája FB oldalán találtam ma ezt a receptet, ami megfelel minden kritériumnak. Ez a túrógombóc pont olyan, mint amit elvárnánk tõle, hogy legyen. Picit változtattam csak az elkészítésén, mert eredetileg a tojás egészben volt beletéve, de a felvert fehérje még inkább lazított, könnyített az állagán. Nagyon jók az arányai, inkább a túró, mint sem a búzadara dominál benne. Ami igazán "De Lux" ennél a receptnél, hogy nem zsemlemorzsába, hanem édes kekszes, diógrillázsos keverékbe van forgatva, a hozzá kínált mézes tejföl pedig már csak "hab a tortán", illetve a gombóc alatt. Eredetileg a receptben megadott mandulás grillázzsal készült volna, de mivel nekem csak dió volt itthon, így azt használtam hozzá. Igazán különleges, finom desszert, érdemes egyszer meglepni vele a családot. Elõzõ este is összeállítható, másnap csak ki kell fõzni és már tálalhatjuk is.
Habkönnyû túrógombóc mézes tejföllel és diógrillázzsal
Hozzávalók:
kb 15 db gombóchoz
- 50 dkg (rögös) túró
- 6 ek búzadara (nem csapott, de nem is púpos, kb 8 dkg)
- 3 ek porcukor
- 1-2 cs vaníliás cukor (nálam házilag készített, vaníliarúddal ízesített porcukor)
- 2 tojás (szétválasztva)
- kevés reszelt citromhéj (opcionális, elmaradhat)
- csipet só
diógrillázs:
- 5 ek kristálycukor
- 1 marék (kb 5 dkg) dió
mézes tejföl:
- 1 nagy doboz (sûrû) tejföl
- 2-3 tk méz
kekszmorzsa:
- édes keksz (nálam gyõri) - kb 1/2 csomag
Elkészítése:
- A túrót tálba tesszük, villával áttörjük, hozzáadjuk a búzadarát, cukrokat, tojások sárgáját, (citromhéjat) csipet sót, majd hozzáforgatjuk 2 részletben a felvert tojásfehérjéket is, az elsõ felét alaposabban, hogy fellazuljon a massza, majd a második felét óvatosabban.
- Összekeverjük, lefóliázva legalább 2-3 óra hosszára - de legjobb, ha 1 éjszakára - a hûtõbe tesszük.
- Ezalatt elkészítjük a mézes tejfölt, kekszmorzsát és a diógrillázst.
- A mézes tejfölhöz összekeverjük a mézet a tejföllel.
- A kekszmorzsához késes robotgépben apró morzsásra daráljuk a kekszet. (vagy zacskóba téve, nyújtófával apró darabosra törjük)
- A grillázshoz kissé megvagdaljuk a diót.
- Egy tapadásmentes edényben vagy serpenyõben - mindenféle zsiradék vagy víz hozzáadása nélkül - alacsony lángon felolvasztjuk a kristálycukrot.
- Mikor felolvadt, kanál segítségével belekeverjük a diót, jól átkeverjük, hogy a máz bevonja a diódarabokat.
- Egy - elõzõleg szilikonos sütõpapírral kibélelt - tepsire öntjük a grillázst, egyenletesen elkenjük, majd hagyjuk megszilárdulni, teljesen kihûlni. (Óvatosan dolgozzunk, mert a grillázs nagyon forró, égési sérülést okozhat!)
- Ha kihûlt, késes robotgépben vagy mozsárban porrá õröljük. (hagyhatunk nagyobb darabokat is a díszítéshez)
- A diógrillázst és a kekszmorzsát összekeverjük.
- A túrót - vizes kézzel - mandarin méretû gombócokká formáljuk, enyhén sós, gyöngyözõ vízben pontosan 6 percig fõzzük, félidõben egyszer óvatosan megkeverjük.
- Kiszedjük, megforgatjuk a grillázsos kekszmorzsában.
- Tálalásnál a tányér aljára teszünk a mézes tejfölbõl, ráhelyezünk néhány túrógombócot, megszórjuk egy kis grillázzsal, megdíszítjük a nagyobbra hagyott darabokkal, a grillázsból a tejfölre is szórhatunk.
- Frissen, melegen, remegõsen fogyasztjuk!
TIPP:
Végezzünk próbafõzést 1 gombóccal, ha tökéletes az állaga - nem esik szét, nem kemény stb... - akkor fõzzük ki a többit is.
Egyszerre ne tegyünk túl sok gombócot a fõzõvízbe, mert fõzés közben még megdagadnak.
A túrógombóc csak frissen az igazi, állásában kissé megkeményedik. Ha nem fõzzük ki egyszerre, akkor a massza 1-2 napig hûtõben eláll, így másnap ismét frissen tálalhatjuk.
Egyszerre ne tegyünk túl sok gombócot a fõzõvízbe, mert fõzés közben még megdagadnak.
A túrógombóc csak frissen az igazi, állásában kissé megkeményedik. Ha nem fõzzük ki egyszerre, akkor a massza 1-2 napig hûtõben eláll, így másnap ismét frissen tálalhatjuk.