Habcsók és habkarika
sponsored links
Emlékszem, mikor kicsik voltunk, olykor habkarika is volt a fenyõfán karácsonykor a szaloncukor és a kézzel készített díszek mellett. Késõbb aztán a habkarika elmaradt. A fán lógó szaloncukor papírból való kicsempészését, majd a papír épségben történõ visszatekergetését szorgalmasan gyakoroltuk, de kétségtelen, hogy ezt a mûveletet Apu fejlesztette tökélyre. ? Jókat somolyogtunk magunkban, ha az óvatos lopáckodás, a zsákmány kiszemelése -ami lehetõleg egy jól eldugott helyen van- után üres csomagolásra akadtunk, mert valaki már megelõzött. :D Késõbb aztán a fa mellett az asztalon is volt a tálban egy jó adag szaloncukor, hogy ne a fáról kelljen leenni, de ez persze nem gátolt meg minket abban, hogy onnan is csemegézzünk. :D A szaloncukor mellett pedig néha habkarika is került a tálba. Múlt télen én is nekibátorodtam és többszöri próbálkozás után rátaláltam egy klassz receptre. Idén újra nekiláttam, mert a tavalyi siker után muszáj, hogy idén is legyen habkarika és habcsók karácsonykor. :) Most lencsevégre is kerültek és néhány kivétellel -szigorúan csak minõség ellenõrzésbõl céljából lettek elfogyasztva- azóta dobozokban csücsülve várják az ünnepet. Persze nem csak a fára, vagy tálra kerülhet belõlük. Díszíthetünk velük tortákat, desszerteket, vagy egy jó sûrû forró csokoládét. :)
Hozzávalók:
10 dkg tojásfehérje
40 dkg cukor
víz (~1,6 dl az eredeti recept szerint)
- 30 dkg cukrot lábasba mérünk, felöntünk annyi vízzel, ami épp ellepi és közepes lángon felforraljuk. Hagyjuk, hogy elkezdjen besûrûsödni, közben többször ellenõrizzük. "Szálpróbát" csinálunk. Egy kanalat mártunk a cukorszirupba, majd mikor kissé meghûlt rajta a szirup, egy cseppet a mutató és hüvelyk ujjunk közé veszünk és ahogy többször összecsípjük, megnézzük, hogy tudunk-e szálat húzni belõle az ujjaink között. Ha igen, elkezdett besûrûsödni a szirupunk. Ekkor elkezdjük felverni a habot.
- A megmaradt 10 dkg cukorral habbá verjük a tojásfehérjét. Mire elkészülünk, a szirup is pont jó lesz.
- Mikor a habunk szép fényes, óvatosan, nagyon vékony sugárban, lassú keverés mellett belecsorgatjuk a cukorszirupot, majd újra gyors keveréssel kihûlésig habosítjuk.
- A kész habot csillagcsöves nyomózsákból szilikonos sütõpapírral fedett tepsire adagoljuk, tetszés szerinti formában.
- 70°C-ra elõmelegített légkeveréses sütõben formától és mérettõl függõen 2-4 óra alatt kiszárítjuk. Nyitott ajtónál, a sütõben hagyjuk kihûlni. Ezután tetszés szerint felhasználható. Száraz, hûvös helyen hetekig eláll(hat). :)
Elvileg a szirupnak 115°C-osnak illenék lenni, de mivel nincs cukorhõmérõm én a szerencsére hagyatkoztam. :D Azalatt a néhány perc alatt, míg felvertem a fehérjét épp jó lett a szirup is. ;) A karikák és habcsókok élei talán nem olyanok, mint a nagy könyvben, de nagyon szép fényesek lettek. Könnyûek és ropogósak. :) ...csak tartsanak ki karácsonyig. :D