Habcsók és habkarika

2017-12-10

sponsored links








 
Emlékszem, mikor kicsik voltunk, olykor habkarika is volt a fenyõfán karácsonykor a szaloncukor és a kézzel készített díszek mellett. Késõbb aztán a habkarika elmaradt. A fán lógó szaloncukor papírból való kicsempészését, majd a papír épségben történõ visszatekergetését szorgalmasan gyakoroltuk, de kétségtelen, hogy ezt a mûveletet Apu fejlesztette tökélyre. ? Jókat somolyogtunk magunkban, ha az óvatos lopáckodás, a zsákmány kiszemelése -ami lehetõleg egy jól eldugott helyen van- után üres csomagolásra akadtunk, mert valaki már megelõzött. :D Késõbb aztán a fa mellett az asztalon is volt a tálban egy jó adag szaloncukor, hogy ne a fáról kelljen leenni, de ez persze nem gátolt meg minket abban, hogy onnan is csemegézzünk. :D A szaloncukor mellett pedig néha habkarika is került a tálba. Múlt télen én is nekibátorodtam és többszöri próbálkozás után rátaláltam egy klassz receptre. Idén újra nekiláttam, mert a tavalyi siker után muszáj, hogy idén is legyen habkarika és habcsók karácsonykor. :) Most lencsevégre is kerültek és néhány kivétellel -szigorúan csak minõség ellenõrzésbõl céljából lettek elfogyasztva- azóta dobozokban csücsülve várják az ünnepet. Persze nem csak a fára, vagy tálra kerülhet belõlük. Díszíthetünk velük tortákat, desszerteket, vagy egy jó sûrû forró csokoládét. :)









Hozzávalók:
10 dkg tojásfehérje
40 dkg cukor
víz (~1,6 dl az eredeti recept szerint)

  1. 30 dkg cukrot lábasba mérünk, felöntünk annyi vízzel, ami épp ellepi és közepes lángon felforraljuk. Hagyjuk, hogy elkezdjen besûrûsödni, közben többször ellenõrizzük. "Szálpróbát" csinálunk. Egy kanalat mártunk a cukorszirupba, majd mikor kissé meghûlt rajta a szirup, egy cseppet a mutató és hüvelyk ujjunk közé veszünk és ahogy többször összecsípjük, megnézzük, hogy tudunk-e szálat húzni belõle az ujjaink között. Ha igen, elkezdett besûrûsödni a szirupunk. Ekkor elkezdjük felverni a habot.
  2. A megmaradt 10 dkg cukorral habbá verjük a tojásfehérjét. Mire elkészülünk, a szirup is pont jó lesz.
  3. Mikor a habunk szép fényes, óvatosan, nagyon vékony sugárban, lassú keverés mellett belecsorgatjuk a cukorszirupot, majd újra gyors keveréssel kihûlésig habosítjuk.
  4. A kész habot csillagcsöves nyomózsákból szilikonos sütõpapírral fedett tepsire adagoljuk, tetszés szerinti formában.
  5. 70°C-ra elõmelegített légkeveréses sütõben formától és mérettõl függõen 2-4 óra alatt kiszárítjuk. Nyitott ajtónál, a sütõben hagyjuk kihûlni. Ezután tetszés szerint felhasználható. Száraz, hûvös helyen hetekig eláll(hat). :)













Elvileg a szirupnak 115°C-osnak illenék lenni, de mivel nincs cukorhõmérõm én a szerencsére hagyatkoztam. :D Azalatt a néhány perc alatt, míg felvertem a fehérjét épp jó lett a szirup is. ;) A karikák és habcsókok élei talán nem olyanok, mint a nagy könyvben, de nagyon szép fényesek lettek. Könnyûek és ropogósak. :) ...csak tartsanak ki karácsonyig. :D
 

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s