Habcsók
sponsored links
A habcsók igazi cukorbomba. Lehet cukormentesen is készíteni, de ez most nem az a verzió. Ez a klasszikus, szuper cukros, de ugyanakkor ropogósra kiszárított habcsók, ami sokáig eláll. Már régóta tervben van egy szürke betonos torta. Lassan már divatját múlja, mire odajutok megsütni :) Mindenesetre a betonos habcsók már megvan hozzá. Kerülhet belõle a karácsonyi aprósütik közé illetve készülhet belõle eton mess, vagy tehetünk belõle egy gyümölcssalátára, panna cottara vagy éppen házi pudingra.
Hozzávalók (4 tepsinyi adag kb. 80 darab):
6 tojásfehérje (200 g)
50 g porcukor
330 g cukor
70 ml víz
A tojásfehérjét a porcukorral lágy habbá verem.
A 330 g cukrot a vízzel közepes lángon összeforralom. Ha van cukorhõmérõ, akkor 120 fokosra. Ha nincs, akkor alaposan forraljuk fel, míg elolvad a cukor.
A még forró cukorszirupot lassanként a tojásfehérjéhez öntöm és folyamatosan robotgéppel dolgozom. Több percig tart, mire kemény, fényes habot kapok.
Nálam a szürke habcsókhoz fekete por állagú ételfesték került bele (minél több, annál sötétebb lett a habcsók - kivételesen nem természetes ételfesték, mert tintahal tintám nem volt itthon, illetve tartottam a halas utóíztõl.
A halvány rózsaszínhez céklaport használtam.
A masszát habzsákba teszem és különféle végekkel sütõpapírral bélelt tepsire nyomkodom. 80 fokon (légkeveréses) 2.5 órát szárítom. Néha kinyitom résnyire az ajtót, hogy a pára elillanjon. Ha kihûl, akkor veszem le a sütõpapírról. Nálam 3 tepsinyi adag fér el egyszerre a sütõben. Váltogatom néha a szinteken a tepsiket. Tapintásra száraznak kell lennie. (Tipp: ne esõs idõben készüljön, vagy érdemes kevésbé párás lakásban sütni)