Ha lúdláb, legyen kövér
sponsored links
Kezeket fel (nem, nem úgy), ki emlékszik még Kaposváron a Pálma cukrászdára? Isteni lúdláb tortát és fagyikat lehetett ott enni negyed évszázaddal ezelõtt. Ahogy most a csokis mignon Kaposfüreden és Pici néninél, a gesztenyeszív pedig a Somogy soron a legjobb. Férjem kedvence a lúdláb torta, szülinapi státusza van. (Már csak azért is, mert a vajas krém általában annyira megfekszi a gyomrunkat, hogy utána egy évig rá sem bírunk nézni.) Így most kipróbáltam egy új krémmel és más lett az alap. Nem piskóta?
Lehetne a torta elnevezése nyúlcipõ is, mert hiába kutattam utána, miért épp lúdláb, nem akadtam a nyomára. Így legvalószínûbb, hogy háromszög alakja miatt. Vagy azért, mert kilóg a lúdláb: a többségében monogám párkapcsolatban élõ récefélékkel ellentétben az ujjas vagy hasadtujjú lúdnál egy hímhez kettõ tojó társul. Vagy a tojásokhoz is köze van, ami a klasszikus recept alapja? Igazából az elnevezés eredetének fontossága a cipõfûzõvédõ pöcökével vetekszik, de a kíváncsiság nagy úr? Ha a lúdlábról nem is sokat, a tojásról, régiesen monyról viszont annál többet megtudtam.
Rég gyötrõdve kutatjuk,
hogy a tojás volt-e elõbb vagy a tyúk.
A tyúkot ez a gond sohasem bántotta,
csak az, mi lesz elõbb: pörkölt vagy rántotta?
(Romhányi József)
A tojás szuperétel: egyik leggazdagabb tápanyagtartalmú élelmiszerünk. Fontos szerepe van az egészségmegõrzésben, a ...