Ha lúdláb, legyen kövér

2013-02-07

sponsored links

 lúdláb

Kezeket fel (nem, nem úgy), ki emlékszik még Kaposváron a Pálma cukrászdára? Isteni lúdláb tortát és fagyikat lehetett ott enni negyed évszázaddal ezelõtt. Ahogy most a csokis mignon Kaposfüreden és Pici néninél,  a gesztenyeszív pedig a Somogy soron a legjobb. Férjem kedvence a lúdláb  torta, szülinapi státusza van. (Már csak azért is, mert a  vajas krém általában annyira megfekszi a gyomrunkat, hogy utána egy évig rá sem bírunk nézni.) Így most kipróbáltam egy új krémmel és más lett az alap. Nem piskóta?

 Lehetne a torta elnevezése nyúlcipõ is, mert hiába kutattam utána, miért épp lúdláb, nem akadtam a nyomára. Így legvalószínûbb, hogy háromszög alakja miatt. Vagy azért, mert kilóg a lúdláb: a többségében monogám párkapcsolatban élõ récefélékkel ellentétben az ujjas vagy hasadtujjú  lúdnál egy hímhez kettõ tojó társul. Vagy a  tojásokhoz is köze van, ami a klasszikus recept alapja? Igazából az elnevezés eredetének fontossága a cipõfûzõvédõ pöcökével vetekszik, de a kíváncsiság nagy úr? Ha a lúdlábról nem is sokat, a tojásról, régiesen monyról viszont annál többet megtudtam. 


Rég gyötrõdve kutatjuk,

hogy a tojás volt-e elõbb vagy a tyúk.

A tyúkot ez a gond sohasem bántotta,

csak az, mi lesz elõbb: pörkölt vagy rántotta?

(Romhányi József)

 A tojás szuperétel: egyik leggazdagabb tápanyagtartalmú élelmiszerünk. Fontos szerepe van az egészségmegõrzésben, a ...


Folytats a blogon ... akonyvize.blog.hu/2013/02/07/ha_ludla...

sponsored links

Keres?s