Ha kell egy jó vacsora
sponsored links
Õszintén bevallom, nem tudom, hogy ez a saláta valamelyik fõzõmûsorból, gasztroblogról, esetleg receptkönyvbõl származik-e vagy csak J. unokatestvérem egyedi kreálmánya, de egyszerûen isteni, úgyhogy meg is osztom azonnyomban. Mindenféle egyezés egy esetleg ismert recepttel egyáltalán nem a véletlen mûve és szívesen veszem a forrás ismertetését is.
A tisztesség megköveteli, hogy elmondjam, a saláta valójában G. számítógép-karbantartási és szoftvertelepítési szolgálatainak ellentételezéseként született, én csak a kedvezményezett harmadik voltam. A vacsorakészítésben azért segítettem.
Hozzávalók 3 fõre:
2 marék madársaláta
2 marék felaprított tetszés szerinti vegyes saláta (jégsaláta, endívia, cikória)
1 nagy fej lilahagyma félbevágva majd vékony szeletekre vágva
15 szem koktélparadicsom félbevágva
7 dkg kéksajt
1 dl olívaolaj
1 teáskanál dijoni mustár
fél lime leve
só
bors
2 körte, meghámozva, kimagvalva és cikkekre vágva
1 evõkanál vaj a sütéshez
2 evõkanál méz
1 evõkanál balzsamecet
A különféle salátákat, a hagymát és a koktélparadicsomot egy nagy tálba tettem.
A kéksajtot egy villával összetörtem, majd fokozatosan belekevertem az olívaolajat, míg egy egységes állagú masszát kaptam. Végül hozzáadtam még a mustárt, a lime levét, majd sót, ízlés szerint.
A vajat egy serpenyõben felolvasztottam és közepes lángon 6-8 perc alatt megsütöttem benne a körteszeleteket, úgy, hogy minden oldaluk szép aranybarna legyen.
Közben egy tálkában összekevertem a mézet és a balzsamecetet, majd körtére öntöttem, 2-3 percig karamellizáltam a mézben a gyümölcsöt.
A zöldségeket összeforgattam a kéksajtos-olívaolajos öntettel, a tetejére fektettem a körteszeleteket, majd a balzsamcetes mézet is saláta tetejére csurgattam.
A sült körtétõl és a méztõl kellemesen langyos lesz a saláta, ami egymagában is nagyon jól megállja a helyét. Mi vajban sült csirkecomb filével ettük, úgy is pazar volt.