Ha hazudik a gyerek

2011-10-04

sponsored links

Nemrég beszélgettem egy anyukával, aki arról panaszkodott, hogy a hatéves fiát rendszeresen hazugságon kapja. És az még csak hagyján, hogy hazudik a gyerkõc, de ha rápirít, bûntudata sincs.
Van tapasztalatotok ebben a tárgykörben?
Nekem nincs, és ezért is bocsátom az anyuka kérdését, azaz: "mit tegyek?"
Az én gyerekeim egészen elenyészõ számban próbálkoztak egy-egy kisebb hazugsággal, de annak olyan retorziója volt, hogy az utód megértette, ez nem pálya. Itt most ne feltétlenül a fizikai bántalmazást értsétek a retorzió alatt: inkább a hazugság mélységes gyûlöletének a kifejezésre juttatásáról van szó, hogy ez a bûn - mert az - olyan, mint a lopás, a csalás, sõt, a Tízparancsolatban ott van a tizedik helyen - ami azért elég jelentõs.
Nálunk ez hatott. De tudom, mert én is ismerek olyan gyereket, akinél valahogy ez nem válik be, pedig aranyos, okos, értelmes, a szülei szeretik és nevelik is, de idõrõl idõre hazudik.
Miket?
Például: az anyukája azt mondja neki, hogy nem vihet az óvodába, csak egy autót. A gyerek azt mondja, jó. Elindulnak, anyuka kérdezi (mert hallja, hogy csörög a gyerek zsebe): hány autó van ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/...

sponsored links

Keres?s