Ha böjt, legyen kövér

2012-02-27

sponsored links


Risotto Royale - Rizottó vargányával, parmezánnal

Jött jó sok vendég. Nem hozzám személyesen, de hozzám is. A svájci delegáció tagjai pedig svájci estet tartottak. Rendkívül lelkesen jelentkeztem a feladatra, hogy segítek nekik a konyhában tolmácsolni. Lelkesedésem persze, hogy a svájciak miatt is õszinte volt, az egyik szakdolgozatomat a svájci nõirodalomból írtam, érdekel az ország nagyon, de ne vegyék bûnömül, elsõsorban a profi konyhának szólt, ahová végre bebocsájtást nyertem. A konyhai személyzet kajánul végignézte, hogy hogyan aprítok fel egy hagymát. Nagyon igyekeztem, gondoltam, legalább egy hármast szeretnék elérni. Szerintem nem kaptam meg az áhított jegyet, mert amikor kész lettem, megkérdezték, hogy az összes hagymát szeretném-e felvágni, mert van ám aprítógép is. Meg még mi minden! Vízszûrõ, profi sütõ, fûszerfal, sok-sok láng, serpenyõ, lábos, és minden acélosan csillog.
A svájci vendég az ország olaszok lakta vidékérõl, Ticinoból jött. Talán ez a mediterrános lazaság mondatta vele, hogy ráérünk még elkezdeni a fõzést, sõt a nyugalmát akkor sem vesztette el, amikor én izgága kelet-európaiként a vacsora kezdete elõtt 20 perccel sokadszorra ajánlottam, hogy fogjunk neki az étel elkészítésének (nekem lett igazam, de a késés nem volt kivárhatatlan). Mert a manyana-életérzést azért eddig nem gondoltam a svájciakra jellemtõnek. Roberto bõkezûen szórta az elõírt sáfránymennyiség többszörösét az ételbe. Mikor kérdeztem, hogy nem lesz-e sok, mondta, hogy ó, ugyan, ez lesz a Rizotto Royale. Mi készíthetjük azért egyszerûbben is. Sáfrány helyett kurkumát használva, a szárított gombával is csalhatunk, egyszerûbb fajtát választva és egy kis erdei gombaport beleszórva. Amúgy böjti ételnek egy hétvégén kitûnõ választás.

Hozzávalók ...

Folytats a blogon ... hazisarkany.blogspot.com/2012/02/ha-b...

sponsored links

Keres?s