H?zi parasaztkolb?sz
sponsored links
Hozz?val?k:
4 kg lapocka
1 kg zs?rszalonna
12,5 dkg s?
6-7 gerezd fokhagyma ?zl?s szerint
10 dkg parasztkolb?sz f?szers?
+ 1 csomag b?l
Elk?sz?t?s:
A h?st ?s a szalonn?t, valamint a tiszt?tott fokhagyma gerezdeket ledar?ljuk. Egy nagy t?lba tessz?k, olyanba amiben alaposan ?t tudjuk majd keverni. Kim?rj?k a f?szert ?s a s?t, ?sszekeverj?k ?s r?tegenk?nt elosztva a h?sra sz?rjuk. Nagyon alaposan ?tgy?rjuk, ?sszedolgozzuk, majd hagyjuk n?h?ny ?r?t (ha lehet?s?g van r? ak?r egy ?jszak?t is ) pihenni, hogy az ?zek ?ssze?rjenek. M?snap a zacsk?nyi b?l fel?t, ami kb. el?g is lesz ehhez a mennyis?ghez 20 percre be?ztatjuk, hogy kicsit megpuhuljon, k?nnyebb legyen majd vele dolgozni. ?tkeverj?k m?g egyszer a kolb?sznak val?t, meg is k?stoljuk, de ezekkel az ar?nyokkal szerintem j? lesz. Indulhat a t?lt?s. felh?zzuk a belet a t?lt?cs?re, ?s kez?nkkel vezetve a t?lt?d? kolb?szt megpr?b?ljuk fel?gyelni, hogy mindenhol egyforma vastag legyen. Ha leveg?s a b?l k?zben, akkor egy h?st?vel megsz?rjuk, ?s lehet tov?bb folytatni a munk?t. A belek nem egyforma hossz?ak, van, hogy egy-egy adagb?l ak?r k?t sz?p sz?l kolb?sz is t?lthet?. De mindenki maga d?nti el, hogy mekkora darabokat szeretne. A belet a t?lt?s kezdet?n ?s a v?g?n ?rdemes megtekerni vagy csom?zni, hogy ne szaladjon ki a t?ltel?k. Az elk?sz?lt kolb?szok frissen is s?thet?ek, de nagyszer?en lehet fagyasztani, vagy esetleg f?st?ltetni ?ket.Mi m?r ?vek ?ta t?lt?nki ?vente 1-2 alkalommal kolb?szt. Kor?bban magunk k?s?rletezt?nk a f?szerez?ssel, de ami?ta ezt a kever?ket megtal?ltuk, semmit nem b?zunk a v?letlenre :-) A f?suerkever?k teljes csomagja 10 kil? h?shoz elegend?, akkor 25 dkg s?val kell elkeverni. A b?lcsomagban 10 m?ternyi van, ennek kb. a fele meg is maradt nek?nk. J? lesz a k?vetkez? alkalommal :-)