H?t?s focaccia
sponsored links
Tal?n nem szents?gt?r?s, hogy az ?sz bek?sz?nt?vel ?n ny?rias ?telt posztolok, de ezt a k?zkedvelt olasz keny?rf?l?t az ?v b?rmely szak?ban is el lehet k?sz?teni. A klasszikus v?ltozat olajbogy?b?l, friss rozmaringb?l ?s s?pehelyb?l ?ll, de nekem volt m?g itthon kev?ske kokt?l paradicsomom, ?gy ink?bb egy ny?riasabb, sz?nesebb v?ltozat mellett d?nt?ttem, hogy el tudjam haszn?lni ?ket. Sajnos nem egy gyorsan elk?sz?l? ?tel, mivel egy ?jszak?t h?t?ben kell keleszteni, de cser?be alig van vele valami munka ?s rendk?v?l egyszer?en el is k?sz?l. A t?szt?t c?lszer? m?r abban az ed?nybe ?sszekeverni, amiben majd betessz?k a h?t?be, ?gy m?g a mosogat?st is megsp?roljuk. Nagyon finom, puha t?szt?ja van, k?v?l pedig istenien ropog?s. K?sz?thet?nk mell? extra sz?z ol?vaolaj ?s balzsamecet kever?k?b?l m?rtogat?st is, de mi most tonhalkr?mes szendvicsk?nt fogyasztottuk. M?sfajta felt?teket is lehet v?lasztani, pl.: f?st?lt sonka, szal?mi, mozzarella, ami ?pp van otthon vagy amit szeret?nk, esetleg a t?szt?j?t is lehet olaszos f?szerkever?kkel ?zes?teni. Hamarosan j?nnek a hideg t?li est?k, ?rdemes lesz kipr?b?lni.
H?t?s focaccia
Hozz?val?k:
focaccia:
- 50 dkg keny?rliszt
- 2 tk instant ?leszt?
- 1 tk cukor vagy m?z
- 2 tk s?
- 4,5 dl meleg v?z
- 75 ml ol?vaolaj
felt?tek n?lam:
- kokt?l paradicsom
- olajbogy?
- lilahagyma
- friss rozmaring
Elk?sz?t?se:
- Lisztet t?lba tessz?k, hozz?adjuk a sz?r?tott ?leszt?t, cukrot, s?t, meleg vizet, ol?vaolajat, spatul?val alaposan elkeverj?k, hogy ne maradjon sz?raz r?sz sehol.
- A t?szt?t ol?vaolajjal meglocsoljuk, olajos k?zzel al?ny?lva, kicsit felfel? h?zva, elkezdj?k k?v?lr?l k?z?pre hajtogatni, m?g k?rbe nem ?r?nk.
- Az ed?nyt lefedve 15 percet pihentetj?k.
- ?jb?l meghajtogatjuk, majd lefedve egy ?jszak?ra h?t?be tessz?k.
- M?snap egy nagyobb tepsit (n?lam 21x35 cm-es volt) alaposan beolajozunk, - ?n szilikonos s?t?pap?rt tettem bele, azt olajoztam meg, k?nnyebb vele kivenni a megs?lt focacci?t - beletessz?k a t?szt?t ?s ?vatosan, hogy a l?gbubor?kokat ne nyomjkodjuk ki bel?le, ?tforgatjuk, hogy mindenhol olajos legyen.
- Egy m?sik, m?ly tepsivel lefedj?k, - a f?lia beleragad a t?szt?ba - 1 ?ra hosszat szobah?m?rs?kleten hagyjuk kelni.
- A t?szt?t ol?vaolajjal meglocsoljuk, mind a t?z ujjunkat belem?lyesztve a t?szt?t v?gig nyomkodjuk.
- R?tessz?k a tetsz?leges felt?tet, meghintj?k durva szem? s?val. (n?lam ez elmaradt)
- 220?-ra el?meleg?tett s?t?be tessz?k, az als? r?csra, hogy az alja is tudjon pirulni, 25-30 percre vagy am?g aranybarn?ra nem s?l.
- R?csra t?ve hagyjuk h?lni, langyosan m?r szeletelhet?.