H?sv?ti nyuszikal?cs
sponsored links
L?gy sz?ves, mondj?tok, hogy sim?n l?tj?tok benne a nyuszit (h?ttal ?l :D ), mert a csal?dom j?l sz?rakozott a kin?zet?n. Maradjunk annyiban, hogy finom, mondt?k.
Szerintem nagyon is csinosak, ahol kisgyerekek vannak, igaz?n j? sz?rakoz?s egy?tt elk?sz?teni.
Gazdagon vajas a t?szt?ja. Ha nem a h?sv?ti sonka mell? sz?njuk, akkor tov?bb ?zes?thet?, reszelt citrom vagy narancs h?j?val, van?li?val, mazsol?val vagy csokicseppel. K?l?n-k?l?n, de egy?tt is.
Hozz?val?k:
50 dkg finomliszt
6 dkg cukor
2 dl tej
1 toj?s
1 toj?ss?rg?ja
1 mk. s?
2 dkg friss ?leszt?
8 dkg puha vaj
1-2 ek. szemes m?k
Dagaszt?g?p t?lj?ba ?ntj?k a langyos tejet, belesz?rjuk a
cukrot, ?s belemorzsoljuk az ?leszt?t.
Az eg?sz toj?st felverj?k, kb. k?t ev?kan?llal f?lretesz?nk
bel?le a leken?shez, a t?bbit a t?lba ?ntj?k, hozz?adjuk a toj?ss?rg?j?t is. A
nedves hozz?val?k tetej?re szit?ljuk a lisztet ?s r?sz?rjuk a s?t.
A g?ppel alacsony fokozaton dagasztani kezd?nk. 4-5 perc
ut?n, amikor a t?szt?nk m?r sz?pen ?ssze?llt a g?pet kikapcsoljuk, a t?lat
letakarjuk ?s 10-15 percig pihenni hagyjuk.
A pihentetett t?szt?t k?zzel darabokra t?pkedj?k (?gy k?nnyebben a t?szt?ba dolgozza majd a zsirad?kot a g?p), hozz?adjuk a vaj fel?t, a g?pet lass? fokozaton elind?tjuk. Amikor a vaj a t?szt?ba simul, a marad?k vajat is t?bb r?szletben a t?szt?hoz adjuk.
Amikor a puha, de nem ragacsos t?szt?nk
elv?lik az ed?ny fal?t?l, a fel?lete sz?p sima ?s f?nyes, keleszt?t?lba
tessz?k. Letakarjuk ?s kb. 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezut?n ?vatosan
?tgy?rjuk, majd ism?t letakarjuk ?s m?g 15 -20 percig pihentetj?k.
A megkelt t?szt?t lisztezett deszk?ra bor?tjuk ?s 9 egyforma
darabra v?gjuk. Mindet g?mb?ly?tj?k, majd letakarjuk ?s 15 percig pihenni
hagyjuk.
K?zben egy nagy s?t?lemezt kib?lel?nk s?t?pap?rral.
A megkelt kis cip?kat a tenyer?nkkel kilapogatjuk, el?sz?r fentr?l, majd lentr?l a k?zep?ig visszahajtjuk, majd ism?t teker?nk rajta egyet, azut?n mindb?l 20-22 cm hossz? rudat sodrunk.
A v?g?kb?l lev?gunk egy-egy
kisebb di? nagys?g? darabot (kb. 20 gramm), ?s ezekb?l goly?kat form?zunk.
F?lretessz?k.
Belisztezz?k a tenyer?nket ?s a rudakat tov?bb ny?jtjuk, kb.
38-40 cm hossz?s?g?ra.
T?lba sz?rjuk a m?kot. A f?lretett toj?shoz egy ev?kan?l
tejet ?nt?nk, elkeverj?k.
Fogunk egy t?sztagoly?t, belem?rtjuk a toj?sba, majd a m?kba. Letessz?k a m?kos fel?vel felfel? egy t?sztar?d k?zep?hez.
A goly?
f?l?tt a rudakat k?tszer megtekerj?k, a v?geiket, a nyuszi f?leit, pedig
csinosan elhajl?tjuk. A fonatokat a s?t?pap?ros tepsire fektetj?k. A tepsit
letakarjuk ?s a kal?csokat 30 percig kelni hagyjuk.
A s?t?t k?zben el?meleg?tj?k 180 fokra.
A megkelt t?szt?kat a marad?k felvert toj?ssal lekenj?k,
majd a tepsit a forr? s?t?be toljuk. Kb. 30 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k. A
pirosra s?lt kal?csokat r?csra szedj?k h?lni.
Frissen k?n?ljuk.