H?sv?ti f?nk - Brio?e dulci
sponsored links
Hozz?val?k: 40
dkg liszt, 2 dl tej, 7 g sz?r?tott ?leszt?, 1 toj?s, 3 ev?kan?l cukor, 3
ev?kan?l olaj, 1 te?skan?l reszelt citromh?j, csipetnyi s?, 25 g puha vaj;
egy?b hozz?val?k: 1 toj?s, baracklekv?r, j?gcukor.
Elk?sz?t?se: A
langyos tejet egy t?lba ?ntj?k, hozz?adjuk a cukrot, az ?leszt?t, a toj?st, a
citromh?jat meg az olajat, az eg?szet felverj?k, majd beledolgozzuk a lisztet
meg a s?t. Megdagasztjuk, a v?g?n beledolgozzuk a puha vajat is. A t?szt?t
letakarjuk, meleg helyen 30-40 percig kelesztj?k, majd lisztezett fel?letre
bor?tjuk. Kicsit ?tgy?rjuk, 1 cm-es vastag lapp? kiny?jtjuk, 8-10 cm kerek
form?val kiszaggatjuk, s?t?pap?rral b?lelt tepsibe helyezz?k, majd mindegyik
korongba ?tl?san 4-4 bev?g?st ejt?nk ?gy, hogy nem v?gjuk ?t teljesen a
t?szt?t. 15-20 percig pihentetj?k, majd a korongok k?zep?be egy-egy m?lyed?st
nyomunk, amibe 1-1 te?skan?l baracklekv?rt tesz?nk, k?rbe pedig lekenj?k a
felvert toj?ssal ?s megsz?rjuk j?gcukorral. 180 fokon, 20 percig s?tj?k.
H?sv?ti reggelinek t?laljuk.
Brio?e dulci
Ingrediente:
400 g f?in?, 200 ml lapte, 7 g drojdie uscat?, 1 ou, 3 linguri zah?r, 3 linguri
ulei, 1 linguri?? coaj? ras? de l?m?ie, un praf de sare, 25 g unt moale; alte ingrediente: 1 ou, dulcea??, zah?r granulat.
Prepararea: Laptele
?nc?lzit se toarn? ?ntr-un castron, se adaug? zah?rul, drojdia, oul, coaja de
l?m?ie ?i uleiul, se bate cu telul, dup? care se ?ncorporeaz? f?ina ?i sarea.
Se fr?m?nt? un aluat neted, la final se adaug? ?i untul moale. Se acoper?, se
las? la dospit 30-40 minute, dup? care se scoate pe plan?eta pres?rat? cu f?in?.
Se fr?m?nt? pu?in, se ?ntinde foaie de 1 cm grosime ?i se decupeaz? cu o form?
rotund? de 10-12 cm. Se a?az? ?n tava tapetat? cu h?rtie de copt, unde se fac
c?te 4 t?ieturi la suprafa?? ?n fiecare brio??, astfel ?nc?t s? nu se taie de
tot aluatul. Se las? la odihnit 10-15 minute, dup? care se apas? ?n mijloc cu
degetul ?n care se pune c?te o linguri?? de dulcea??. Se ung pe margine cu oul
b?tut ?i se presar? cu zah?r granulat. Se coc 20 minute la 180 grade.