Gözleme (török töltött lepénykenyér)
sponsored links
A múlt bárcsakjai és a jövõ aggodalmai
a jelen pillanatunkat elrabló két tolvaj.
(Üstün Dökmen)
Maradékból finomat. Semmit sem szeretek kidobni, ami étel. Jelen esetben még egy adagnyi fõtt burgonyát sem, hiszen valaki sokat fáradozott vele: elültette, gondozta, leszedte, piacra vitte, s én csak mindennek a jutalmát élvezem, a finom krumplit. Néhány alap-hozzávaló, egyszerûség, de a végeredmény mégis abbahagyhatatlan. (A változatosság gyönyörködtet, különösen böjtidõszakban.)
A gözleme töltött lepénykenyér, a török konyha népszerû finomsága. Van ahol élesztõvel készül a tésztája, van ahol nem. Tölteléke leggyakrabban spenót, sajt (fetához hasonló vagy olvadós is lehet), burgonya, de lehet fûszeres darált hús is. A lényege az, hogy nagyon vékonyra nyújtják a tésztát, s vagy levélformára vagy félhold alakra hajtják a töltelékre. Eredetileg tárcsán, szabad tûzön sütik. Persze a háziasszonyok otthon is készítik.
Én élesztõs tésztát csináltam hozzá, a krumpli adott volt, és hát medvehagyma szezon van. :)
Hozzávalók 8 darabhoz:
a tésztához:
32 dkg liszt
1 dkg friss élesztõ
1 csapott mokkáskanál só
2,5 dl langyos víz.
a töltelékhez:
50 dkg burgonya (tisztítva)
1 kicsi fej vöröshagyma
5 evõkanál olívaolaj
só
medvehagyma ízlés szerint
a kenegetéshez:
4 dkg olvasztott vaj
A lisztbõl, vízbõl, élesztõbõl szép sima tésztát dagasztunk. Ez fontos, mert ha kellõen kidolgozott, akkor könnyen, nagyon vékonyra nyújtható. Én a robotgép dagasztókarjával csináltattam. Letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni.
Közben megfõzzük a hámozott, kockázott burgonyát sós vízben, leszûrjük. Egy kislábaskában az olajon megdinszteljük kis lángon kevés sóval az apróra kockázott vöröshagymát, majd a fõtt burgonyához adjuk, és villával a krumplit össze is törjük. Mikor már csak langyos a töltelék, az apróra vágott medvehagymát is hozzákeverjük.
Ha megkelt a tészta, nyolc gombócra formázzuk. Hagyjuk 15-20 percet állni, majd egyesével lisztezett deszkán vagy a konyhapulton kinyújtjuk - ha félholdat készítünk, a serpenyõ méretére, ha levél alakra formázzuk, akkor nagyobbra. Megtöltjük, hajtogatjuk, s a közben felmelegített serpenyõbe tesszük. Közepes lángon süssük, hogy kellõen átsüljön. Mielõtt megfordítanánk, a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, s mielõtt kivennénk a serpenyõbõl ismét megfordítjuk, és a másik felét is megkenjük. Sorban nyújtjuk és sütjük.
Sûrû török joghurttal kínáljuk. Addiktív, csak szólanék elõre. :)
Ez a tészta, ha nem lisztezett felületre borítjuk hanem olajozott pultra, lángosként is kisüthetõ, hiszen egy egyszerû kelt tészta. (Lángos sütéskor nem szabad lisztezni, mert az olajban megég, és nem lesz jóízû a lángosunk. Csak olajjal szabad nyújtani a lángostésztát.)