Görög(ös) pizza
sponsored links
Görög(ös) pizza
Tegnap, vacsora közben arra a megállapításra jutottunk, hogy a házi sütésû pizza mindig túlszárnyalja azt, amit rendelünk. Mindegy, hogy honnan és mindegy, hogy milyent. És nem feltétlenül csak azért, mert itthon minõségi alapanyagokból készül és nem spórolunk ki belõle semmit. Hanem például azért, mert ritkán csapunk pizzázós estét, pedig imádjuk. És ilyenkor azt az izgalmat, ami a pizza night kitervelésekor elfog minket, belegyúrjuk a tésztába. Aztán meg belereszeljük a sajtba és végül rápirítjuk a pizzára. Más trükk nincs, az ezer éve bevált tésztát és szószt kapta most is a pizza, a feltét pedig ezúttal görög hangulatú lett.
Görög(ös) pizza
Hozzávalók:
Pizzatészta
- ? kg búzaliszt
- 2 ek olaj
- ? kocka élesztõ (21 gr)
- 1 dl tej
- 1 ek só
- 1 tk oregánó
- csipetnyi cukor
- langyos víz
Paradicsomos alapszósz
- 2 dl cukormentes paradicsomszósz
- fél fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 kk rozmaring
- só, bors
Görögös pizzafeltét
- lilahagyma
- mozzarella
- sonka
- feta sajt
- friss bébispenót
Elkészítés:
1 dl langyos tejben, csipetnyi cukorral felfuttatjuk az élesztõt. Amikor szépen megemelkedett, beleöntjük a sóval és oregánóval elkevert lisztbe, hozzáadjuk az olajat és elkezdjük a dagasztást. Közben apránként adagoljuk a vizet, idõt adva a lisztnek, hogy felvegye a folyadékot. Amikor összeállt a kellemesen ruganyos állagú tésztánk, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni. Körülbelül egy óra alatt a kétszeresére nõ, addig mi kényelmesen elõkészíthetjük a pizzaszószt.
Az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fûszereket (ha akad friss, az megsokszorozza az ízélményt). Rottyantunk rajta egyet, majd félretesszük hûlni.
A sütõt elõmelegítjük 220°C-ra. Amikor szépen megkelt a pizzatészta, két cipóra osztjuk, majd tetszõleges vastagságúra és formájúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük olívaolajjal, ezzel megakadályozzuk, hogy sülés közben a szósz beleivódjon a tésztába és tocsogóssá váljon. Következõ lépésben jöhet rá a paradicsomszósz, majd rápakoljuk a sajtokat, sonkát, hagymát és betoljuk sülni.
Tipp: Ha szeretitek az olívabogyót, mindenképp tegyetek rá, nagyon jól illik az ízekhez. Nálunk nem nagy kedvenc, ezért lecsaltuk. Nyáron pedig megérdemel a pizzánk két-három édes, friss, lédús paradicsomkarikát is.
10-15 perc alatt készre sül, ekkor, még tûzforrón halmozzuk rá a friss bébispenótot. Bátrak rászelhetnek néhány friss chilikarikát is, csak a pikantéria kedvéért.
Forrón, nyúlós sajttal, nagy élvezettel fogyasztjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Facebookon barátok vagyunk már? Gyertek!