Görög húsvéti kalács, magyar csavarral karácsonyi díszbe öltöztetve

2011-12-13

sponsored links

walnut filled callah

Megint jó rég nem írtam a blogra. Elköltöztünk egy hónapja és nem volt internetünk, illetve  még most sincs sajátunk. Egy kedves szomszédnak köszönhetõen (nem védi kóddal a vonalát) azonban a nappali egy pontján fel tudunk csatlakozni a világhálóra. Új lakás, új konyha, új tûzhely és sütõ. A sütõ ez alatt egy hónap alatt már jópárszor próbára tette a türelmemet. Egyszerûen nem úgy mûködik ahogy kellene. Mindig mindent ugyanolyan beállítással teszek bele, mint eddig, de egyszerûen nem készül el semmi annyi idõ alatt mint eddig. Nem pirít meg semmit, csak akkor, ha grillre teszem és a legfelsõ sínre teszem a teepsit. Nincs lámpa ami jelezné, hogy elérte a sütõ a beállított hõfokot és be lehet tenni a sütit, vagy a husit sülni. Kiborító na.
Tegnap a kedvenc görög húsvéti kalácsom tésztáját dagasztottam be, de úgy gondoltam, hogy mivel mindjárt karácsony valahogy a kalácsnak is karácsonyi hangulatúvá kellene válnia. Így készítettem a egy keveset a magyar diós beigli töltelékébõl és megtöltöttem vele a kalácsot. A sütés vége elõtt pedig megkentem mézzel és megszórtam cukor és dió keverékével. Nagyon finom lett. Lehet kipróbálom mákos változatban is.

Hozzávalók a kalácshoz:
50 dkg liszt
12,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
12,5 dkg cukor
12 g szárított élesztõ
5 g mahlepi (õrölt) - bõvebben lásd a recepleírás végén
2 nagy tojás (L-es méretû)
125 ml tej
1 tojás sárgája a kenéshez

A töltelékhez: ...

Folytats a blogon ... fahejesfeta.blogspot.com/2011/12/goro...

sponsored links

Keres?s