Gölödin, illetve krumpligombóc leves/Kartoffelknödel-Suppe
sponsored links
Rezept unten auch auf Deutsch
Az elmúlt hetek egyik nagy felfedezése volt, mostani szájízemnek való. Fõzés közben gyerekkorom ugrott be, mikor nagymamám a beteg unoka állapotán (vagyis rajtam) köménymagos levessel akart segíteni. Akkor nagyon utáltam... Persze a gölödin csak a köménymagban párhuzamos az akkori levessel, egyébként semmi "rokonság" nincs köztük.
Végül is néhány egyszerû alapanyagból finomat, és tartalmasat fõztem. Az eredmény magáért beszélt.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg lisztes krumpli
3 ek repceolaj
2 gerezd fokhagyma
õrölt kömény, tetszés szerint (én nagyon szeretem, tettem bele 1 teáskanállal)
1 tk piros paprika
1 vöröshagyma
2-2 sárga- illetve fehérrépa
2-3 dkg vaj
8 ek liszt (illetve, amennyit felvesz a tészta)
marék petrezselyem
só
A meghámozott és felkockázott burgonyát 1,2 l enyhén sós vízben puhára fõzöm. Közben a megtisztított és felaprított hagymát az olajon megpirítom és hozzákeverem a zúzott fokhagymát és köménymagot. Lehúzom a tûzrõl és megszórom a pirospaprikával. A megfõtt burgonyát leszûröm, a fõzõlével felöntöm a paprikás hagymát, sózom és puhára fõzöm benne a megtisztított, felkarikázott sárga- ill. fehérrépát.
A a gombócokhoz a krumplit áttöröm, sózom, hûlni hagyom. összegyúrom a vajjal és a liszttel. Formázható tésztát kell, hogy kapjak. (Érdemes egy próbagombócot kifõzni. Ha szükséges, a tésztához további lisztet adok.) Nedves kézzel kis gombócokat formázok, amiket a forró levesben készre fõzök. (Akkor jó, ha feljönnek a leves tetejére.) Táláskor megszórom felaprított petrezselyemmel.
400 g mehlige Kartoffeln
3 EL Rapsöl
2 Knoblauchzehen
Kümmel aus der Mühle
1 TL Paprikapulver
1 Zwiebel
2-2 Karotten und Petersilienwurzel, in Scheiben geschnitten
20-30 g Butter
8 EL Mehl
Petersilie
Salz
In 1,2 l Salzwasser die geschälten und würfelig geschnittenen Kartoffeln weich kochen. Abseihen, dabei das Kochwasser behalten und noch heiß durchpressen.
Die geschälten Zwiebeln und die Knoblauchzehen fein hacken, in Öl leicht rösten und Kümmel hinzufügen.
Vom Feuer nehmen und Paprika (edelsüß) beigeben. Mit dem Kochwasser bedecken, salzen, das Gemüse zugeben und gar kochen.
Kartoffeln, Salz, Butter und Mehl vermischen, zu einem glatten Teig verkneten. (Ein kleines Probeknöderl kochen. Falls der Teig zu weich ist, etwas Mehl beigeben.) Mit angefeuchteten Händen kleine Knödel formen und in der Suppe fertig kochen. Die Knödel sind fertig, wenn sie oben schwimmen. Vor dem Servieren viel Petersilie drüberstreuen.
Az elmúlt hetek egyik nagy felfedezése volt, mostani szájízemnek való. Fõzés közben gyerekkorom ugrott be, mikor nagymamám a beteg unoka állapotán (vagyis rajtam) köménymagos levessel akart segíteni. Akkor nagyon utáltam... Persze a gölödin csak a köménymagban párhuzamos az akkori levessel, egyébként semmi "rokonság" nincs köztük.
Végül is néhány egyszerû alapanyagból finomat, és tartalmasat fõztem. Az eredmény magáért beszélt.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg lisztes krumpli
3 ek repceolaj
2 gerezd fokhagyma
õrölt kömény, tetszés szerint (én nagyon szeretem, tettem bele 1 teáskanállal)
1 tk piros paprika
1 vöröshagyma
2-2 sárga- illetve fehérrépa
2-3 dkg vaj
8 ek liszt (illetve, amennyit felvesz a tészta)
marék petrezselyem
só
A meghámozott és felkockázott burgonyát 1,2 l enyhén sós vízben puhára fõzöm. Közben a megtisztított és felaprított hagymát az olajon megpirítom és hozzákeverem a zúzott fokhagymát és köménymagot. Lehúzom a tûzrõl és megszórom a pirospaprikával. A megfõtt burgonyát leszûröm, a fõzõlével felöntöm a paprikás hagymát, sózom és puhára fõzöm benne a megtisztított, felkarikázott sárga- ill. fehérrépát.
A a gombócokhoz a krumplit áttöröm, sózom, hûlni hagyom. összegyúrom a vajjal és a liszttel. Formázható tésztát kell, hogy kapjak. (Érdemes egy próbagombócot kifõzni. Ha szükséges, a tésztához további lisztet adok.) Nedves kézzel kis gombócokat formázok, amiket a forró levesben készre fõzök. (Akkor jó, ha feljönnek a leves tetejére.) Táláskor megszórom felaprított petrezselyemmel.
***
Einfach, vegetarisch und günstig!
Zutaten für 4 Personen:400 g mehlige Kartoffeln
3 EL Rapsöl
2 Knoblauchzehen
Kümmel aus der Mühle
1 TL Paprikapulver
1 Zwiebel
2-2 Karotten und Petersilienwurzel, in Scheiben geschnitten
20-30 g Butter
8 EL Mehl
Petersilie
Salz
In 1,2 l Salzwasser die geschälten und würfelig geschnittenen Kartoffeln weich kochen. Abseihen, dabei das Kochwasser behalten und noch heiß durchpressen.
Die geschälten Zwiebeln und die Knoblauchzehen fein hacken, in Öl leicht rösten und Kümmel hinzufügen.
Vom Feuer nehmen und Paprika (edelsüß) beigeben. Mit dem Kochwasser bedecken, salzen, das Gemüse zugeben und gar kochen.
Kartoffeln, Salz, Butter und Mehl vermischen, zu einem glatten Teig verkneten. (Ein kleines Probeknöderl kochen. Falls der Teig zu weich ist, etwas Mehl beigeben.) Mit angefeuchteten Händen kleine Knödel formen und in der Suppe fertig kochen. Die Knödel sind fertig, wenn sie oben schwimmen. Vor dem Servieren viel Petersilie drüberstreuen.