Gõzölt - pirított - káposztás tésztabatyu

2014-03-05

sponsored links

Nagyon szeretjük a fejes káposztát (is), nyers kínai csípõs és amerikai salátának, paradicsomosan, levesnek, hajtókának, töltve, fasírtnak és természetesen tésztával is.

Ez a változat még a káposztás ételek között is benne van a Top 3-ban, elõételnek, köretnek, de akár nasinak is tökéletes.


GÕZÖLT - PIRÍTOTT - KÁPOSZTÁS TÉSZTABATYU 30-35 db


tészta:
30 dkg liszt (tönköly fehér)
2 dkg cukor (nyers nád)
1 teáskanál só (nem finomított)
1 kávéskanál sütõpor (foszfátmentes)
0,5 cs élesztõ
1,5 dl víz
1 evõkanál olívaolaj

töltelék:
30 dkg fejes káposzta
2 evõkanál cukor (nyers nád)
2 evõkanál olívaolaj (extra szûz)
só (nem finomított)
tört bors

sütéshez:
1 evõkanál olívaolaj (extra szûz)
1 evõkanál szezámolaj

1. mérjük ki a lisztet, majd keverjük el benne a sót és a sütõport
2. képezzünk egy mélyedést a liszt közepén, amelybe szórjuk az élesztõt, arra a cukrot és öntsük rá a kézmeleg vizet, abba pedig az olajat és gyúrjunk lágy, nem túl ragacsos tésztát, majd lefedve, meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 1 óra)
3. amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket, tisztítsuk meg a káposztát a felsõ 1-2 levelétõl, mossuk meg és aprítóval aprítsuk fel, vagy szeljük kisebb darabokra, majd a darabokat nagyon vékony csíkokra (a torzsát vegyük ki)
4. enyhén sózzuk meg és hagyjuk, hogy levet engedjen (kb. 20 perc)
5. az olívaolajon pároljuk puhára a kinyomkodott káposztát és ízlés szerint ízesítsük (só, bors, cukor)
6. ha megkelt a tészta, nyújtsuk 2-3 mm vékonyra és pogácsa szaggatóval szúrjuk ki egyforma köröket
7. minden tésztakorong közepébe tegyünk egy bõ teáskanálnyi pirított káposztát, majd az ujjunkkal enyhén nedvesítsük be a peremet és hajtsuk félbe a korongot úgy, hogy az érintkezõ széleket alaposan összenyomjuk (ekkor tudjuk mintázni is, tetszés szerint)
8. ha elkészült az összes batyu, állítsuk össze a gõzölõ edényt (képek ITT), egy nagyobb fedeles lábos aljába tegyük egy kis kerámia (hõálló) tányért fejjel lefelé, öntsük körbe annyi vízzel, hogy ne lepje el, majd tegyünk egy lapos tányért a fejjel lefelé lévõ kicsire, arra figyeljük, hogy a lapos tányér akkora legyen, hogy a pereme és a lábos oldala között legyen hely a gõznek távozni, végül tegyünk a lapos tányérra egy pont illeszkedõ sütõpapírt
9.  kezdjük el melegíteni a vizet közepes lángon, majd amikor forr a víz, tegyük a sütõpapírral bélelt tányérra a batyukat (egymástól 1-2 cm távolra, mert még kelnek), majd fedõ alatt gõzöljük 15-20 percig (méretétõl függõen, de inkább kissé tovább, mint nyers maradjon)
10. végül a sütéshez serpenyõben, közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat a szezámolajjal és süssük aranybarnára a batyuk mindkét oldalát

Praktikák:
- nem feltétlenül szükséges sütni is a gõzölés után, úgy is finom: ITT próbáltuk
- más zöldséggel is bátran készíthetõ


Napi útmutató: "Ha adni akarsz, tárd ki a kezed és a szíved. Másképp nem megy." Karen Hawkins


Folytats a blogon ... www.receptmuves.hu/2014/03/gozolt-pir...

sponsored links

Keres?s