Gõzgombóc tojásmentesen ? a bajor csoda

2018-01-13

sponsored links

Gozgomboc tojasmentes



Próbáld ki te is a bajorok desszertjét!

Nekem kb tavalyig kimaradt az életembõl a gõzgombóc. Aztán egyszer valamelyik boltban le volt akciózva a mirelit pultban, kipróbáltam és nagyon ízlett. Utána már motoszkált a fejemben, hogy meg kellene nekem is csinálnom, de nem szereztem be hozzá megfelelõ eszközt (pl egy szûrõt), meg amúgy is, olyan bonyolultnak gondoltam az elkészítését. Aztán utánanéztem és nincs benne semmi extra és elsõre abszolút jól sikerült. 



Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztõ

1 ek cukor

3 dl tej

5 dkg olvasztott vaj

csipet só

egy citrom reszelt héja

kb 8 ek szilvalekvár (vagy másmilyen savanykás, keményebb lekvár)

4 ek darált mák

4 ek cukor



Elkészítés:

A meleg tejben a cukorral az élesztõt felfuttatjuk.

A lisztet, olvasztott vajat, citromhéjat hozzáadjuk és elkezdjük összegyúrni.

Ha szép, fényes, egynemû a tészta, kelni hagyjuk kb 40 percig.

Hatfelé osztjuk, kinyújtjuk, a közepébe lekvárt teszünk és alaposan lezárjuk, hogy ne tudjon esetleg kifolyni. Pihentetjük egy negyed órát még.

Vizet forralunk és egy kiolajozott párolóbetétbe, szûrõbe tesszük a gombócok egy részét (ahogy fér, ne legyenek egymáson). Fedõ alatt pároljuk kb 10-15 percig.

Ha a gombócok elkészültek, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal. Lehet mellé egy hígabb vaníliapudingot/öntetet is kínálni.



Tudtad, hogy van Magyaroszágon is gõzgombóc fesztivál Geresdlakon?





Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?





Forrás: http://katakonyha.blogspot.hu/2009/06/nagy-vegetarianus-kihivas-i-gozgomboc.html




Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/01/13/gozg...

sponsored links

Keres?s