Gõzgombóc - házi baracklekvárral, dióval
sponsored links
Az eredeti gõzgombóc-Germknödel szilvalekvárral töltve, olvasztott vajjal megkenve, vagy vanília sodóval leöntve és cukrozott mákkal meghintve rendkívül finom. Aki síelni jár Ausztriába biztosan ismeri és kedveli. Nálunk is kapható fagyasztott állapotban, de azt tudjuk, hogy nem az igazi. Az, az igazi, mikor otthon nekiveselkedünk, rászánunk egy kis idõt és elkészítjük. Nem egy bonyolult dolog. Aki szokott fánkot sütni, annak meg se kottyan. Semmivel sem bonyolultabb egy fánknál. Igazából, ez olyan, mintha a lekvárral töltött fánkot nem bõ zsiradékban sütnénk, hanem meggõzöljük. Tehát készítünk egy kelt tésztát, amit megtöltünk lekvárral, vagy amivel szeretnénk és egy fazék forrásban lévõ víz fölé helyezett párolóbetétben, vagy fém szûrõben, vagy ha van gõzpárolónk akkor abban meggõzöljük.
Mivel, én örökké variálok, kísérletezem, így különféle verziókban készítem ezt a finomságot. Készítettem már sós töltelékkel, pl. babkrémmel töltve, paprikás sajtmártással, vagy édesen, marcipánnal töltve, vörös áfonyával, (ezeket, meg is mutatom majd egy következõ bejegyzésben) vagy darált dióval, mákkal, csokoládéval, különféle lekvárokkal töltve. De tehetünk bele friss gyümölcsöt is, szilvát vagy sárgabarackot. Tényleg végtelen a lehetõségek tárháza. Ebédre, egy tartalmas leves után, kitûnõ fogás. A befõzés idõszakában pedig éppen aktuális a készítése.
Hozzávalók: ...