Gõzgombóc (Germknödel) vanília szósszal
sponsored links
Ez az egyik finomság amit soha ki nem hagynék az osztrák sípályák Hütté-iben való kalandozások során, persze csakis egy jókora bécsi szelet után! ;-)
Évánál, a Takarékos konyhában láttam meg a receptet még régebben és mentettem el magamnak. Nagyon finom lett, megéri azt a kevés macerát amit a fõzésére rá kell fordítani. Igazán hasonlít az íze az osztrák pajtásokéhoz. Persze a feeling hiányzik mellõle itthon, de azt odaképzelhetjük.... :-D
Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt
2dkg élesztõ (vagy egy tasak instant)
1 tojássárgája
csipet só
~2,5 dl langyos tej
Szilvalekvár
Vaníliaszósz.
Egy nagy fazékban vizet teszek fel fõni, amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól forr a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat (általában 3 db fér rá) és a fazékra helyezem a fedelét.
A tészták így fõnek meg a gõzben, egy adag 8-10 perc alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat egy tálba rakom, leöntöm vanília szósszal.
Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt
2dkg élesztõ (vagy egy tasak instant)
1 tojássárgája
csipet só
~2,5 dl langyos tej
Szilvalekvár
Vaníliaszósz.
0,5liter tej
4evõkanál cukor
1csomag vaníliás cukor
1evõkanál liszt
Tálaláshoz: darált mák, diógrillázs
Az élesztõt a langyos tejben felfuttatom, hozzáadom a liszthez, tojássárgáját és pici sót adok hozzá, bedagasztom a tésztát. Mikor megkelt a tészta (~30-40 perc) kinyújtom, felvágom kocka alakra és szilvalekvárt teszek a tészta közepébe majd gombócokat formálok belõlük. (Nekem 16 db, gyermekököl nagyságú gombóc lett belõle)
Egy nagy fazékban vizet teszek fel fõni, amire egy tiszta konyharuhát helyezek és lekötöm. Mikor jól forr a víz erre a konyharuhára pakolom a gombócokat (általában 3 db fér rá) és a fazékra helyezem a fedelét.
A tészták így fõnek meg a gõzben, egy adag 8-10 perc alatt kész. Ekkor leveszem a tálat és a gombócokat egy tálba rakom, leöntöm vanília szósszal.
A vaníliaszószhoz a tojássárgákat, cukrokat, lisztet egy kis tejjel simára kevertem, a tej többi részét elkezdtem melegíteni. Amikor már jó meleg volt, ráöntöttem a tojássárgás keverékre és állandó keverés mellett besûrítettem. A forrás pillanatában gyorsan lekapcsoltam.
Darált, cukrozott mákkal vagy diógrillázzsal megszórva tálalom.
Egy kis montázs a végére az osztrák változatról és a másik kedvencrõl, az almás rétesrõl. :) :