Gõzgombóc
sponsored links
Mifelénk csak "parené buchty", még magyarul is:))) Gyerekoromból a menzás ebédeket juttatja eszembe, felnõttként a síelést. A német konyha ugyanúgy magáénak vallja a"dampfnudel" elnevezésû tésztafélét, mint a cseh vagy a szlovák. Kelt tészta, gõzön fõ és naggyon finom!
Ez a recept nagymamámtól van, ilyenkor kicsit õ is ott van velem a konyhában.....
Hozzávalók:
300g rétesliszt, 300g finomliszt, 1 kocka élesztõ, fél dl tej, 1 kk. cukor, 2 tojás, 2 dl langyos víz, 1-2 ek. olaj, csipet só, kemény szilvalekvár
Az élesztõt felfuttatjuk a cukros tejben. Addig egy kelesztõtálba szitáljuk a liszteket, a csipet sót, elkeverjük, nehogy a só megállítsa az élesztõgombákat. Miután az élesztõnk felfutott, a lisztbe készített kis kráterbe öntjük, megszórjuk liszttel a tetejét vagyis kovászt készítünk. Letakarjuk, félre tesszük és hagyjuk duplájára emelkedni, nem kell neki túl sok idõ.
Ha jó a kovász, hozzáöntjük a felverjük a tojásokat, a langyos vizet és az olajat.
Dagasztógépben vagy kézzel habosra dagasszuk. Ha már jó állagú a tészta, kiborítjuk, átkenjük a felületét egy kis olajjal és hagyjuk duplájára kelni.
Ezután kezdjük a tészta formázását.
Kinyújtjuk, ne túl vékonyra, a tészta egyik szélébe, egymástól kb. 10 cm távolságra kis lekvárhalmokat adagolunk.
A szembe levõ, ugyanolyan szélességû tésztaréteget ráborítjuk, és ahol a lekvár halmocskák kitüremkednek, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a buktákat, figyelve, hogy a lekvár nehogy kifolyjon belõle. Valahogy így kell kinéznie szaggatás elõtt:
Egymástól kicsit távolabb helyezzük õket már a sütõlapra és újra kelesztjük, kb. 30 percig.
Feltesszük a vizet forrni, a tetejére egy gézlapot kötünk. Na most, ez lehet egy tiszta pelenka is, de lehet egy szûrõ, amiben megpároljuk a gombócokat.
A gézlapra vagy szûrõre helyezzük a gombócokat, letakarjuk egy tállal és kb. 15-20 perc alatt gõzön megfõzzük. Egyszerre csak pár gombóccal dolgozzuk, nehogy összeragadjanak. Vigyázat, a gõz forró!
Tálalás elõtt megszórjuk porcukorral, kakaóval, darált mákkal, amivel jól esik.
Jó sütést!
Ez a recept nagymamámtól van, ilyenkor kicsit õ is ott van velem a konyhában.....
Hozzávalók:
300g rétesliszt, 300g finomliszt, 1 kocka élesztõ, fél dl tej, 1 kk. cukor, 2 tojás, 2 dl langyos víz, 1-2 ek. olaj, csipet só, kemény szilvalekvár
Az élesztõt felfuttatjuk a cukros tejben. Addig egy kelesztõtálba szitáljuk a liszteket, a csipet sót, elkeverjük, nehogy a só megállítsa az élesztõgombákat. Miután az élesztõnk felfutott, a lisztbe készített kis kráterbe öntjük, megszórjuk liszttel a tetejét vagyis kovászt készítünk. Letakarjuk, félre tesszük és hagyjuk duplájára emelkedni, nem kell neki túl sok idõ.
Ha jó a kovász, hozzáöntjük a felverjük a tojásokat, a langyos vizet és az olajat.
Dagasztógépben vagy kézzel habosra dagasszuk. Ha már jó állagú a tészta, kiborítjuk, átkenjük a felületét egy kis olajjal és hagyjuk duplájára kelni.
Ezután kezdjük a tészta formázását.
Kinyújtjuk, ne túl vékonyra, a tészta egyik szélébe, egymástól kb. 10 cm távolságra kis lekvárhalmokat adagolunk.
A szembe levõ, ugyanolyan szélességû tésztaréteget ráborítjuk, és ahol a lekvár halmocskák kitüremkednek, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a buktákat, figyelve, hogy a lekvár nehogy kifolyjon belõle. Valahogy így kell kinéznie szaggatás elõtt:
(A fotó Diabambulka tulajdona!) |
Egymástól kicsit távolabb helyezzük õket már a sütõlapra és újra kelesztjük, kb. 30 percig.
Feltesszük a vizet forrni, a tetejére egy gézlapot kötünk. Na most, ez lehet egy tiszta pelenka is, de lehet egy szûrõ, amiben megpároljuk a gombócokat.
A gézlapra vagy szûrõre helyezzük a gombócokat, letakarjuk egy tállal és kb. 15-20 perc alatt gõzön megfõzzük. Egyszerre csak pár gombóccal dolgozzuk, nehogy összeragadjanak. Vigyázat, a gõz forró!
Tálalás elõtt megszórjuk porcukorral, kakaóval, darált mákkal, amivel jól esik.
Jó sütést!