Gõzgombóc
sponsored links
Most vettem észre hogy lemaradt a gõzgombóc recept.... gyorsan pótolom hiszen tuti lesz még hideg :)
És hogy mire lesz szükségünk az elkészítéséhez azt Havas Dóra mutatja a videóban: itt.
Hozzávalók:
4-5 db gombóchoz
250 g liszt
1 tojássárgája
175 ml langyos tej
30 g cukor
csipet só
15 g élesztõ
szilvalekvár
olvasztott vaj a kenéshez
cukrozott mák
Vanília sodó:
500 ml tej
2 tojássárgája
50 g cukor
1 ek liszt
1 csomag vaníliás cukor
10 g vaj
A tejet meglangyosítjuk.
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, ráöntjük a langyos tejet, kidagasztjuk, és meleg helyen kb 1 órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, majd 4-5 fele vágjuk, ezeket gombóccá formáljuk, a gombócokat kinyújtjuk, közepükbe szilvalekvárt teszünk és gombóccá formázzuk megint.
15-30 percig pihentetjük még, addig vizet forralunk.
A gyöngyözõ víz fölé tesszük az eszközünket amin sütjük majd a gombócot, én egy ilyen fröccsenésgátlót használtam.
Ráhelyezünk 2 gombócot, megkenjük olvasztott vajjal a tetejét és ráteszünk egy fém fedõt / edényt.
15 percig hagyjuk gõzölõdni.
Ha kész, vanília sodóval leöntjük és megszórjuk cukros mákkal.
A sodóhoz 4 deci tejet felteszünk forrni, a maradék 1 deciben elkeverjük a tojássárgákat, a cukrot, a lisztet és a vaníliás cukrot.
Ha felforrt a tej, hozzáöntjük lassan a tojásos keverékhez, majd az egészet vissza a lábosba és besûrítjük.
Mikor kész hozzáadjuk a vajat.