(Gâteau) Savarin
sponsored links
Ez a savarin(torta) maga lett a csoda. A fõzõsuliban a mestreszakácsunk azt mondta, olyan jól sikerült, hogy rögvest induljak vele Franciországba köbemutogatni :) Talán azért (is) lett olyan finom és szép, mert szeretettel és odafigyeléssel készült. Igen, a kelt résztának lelke van. Fontos, hogy a hozzávalók szobahõmérsékletûek legyenek és meleg helyiségben készítsük. Még egyszer mondom: szeretettel és odafigyeléssel. Ezen kívül semmi különleges hozzávaló nem szükséges hozzá.
De mi is a savarin? Nem torta, nem krémes. De nem is egy szimpla kuglóf. Sok tojásos, kuglófszerû a tésztája, sütés után bõ, rumos cukorsziruppal kell megöntözni, amit magába szív és jó szaftos lesz. Számtalan változata ismert: az üregbe tölthetünk krémet, gyümölcsöt, tejszínhabot. Ezúttal erdei gyümölcspéppel készült, tálalás elõtt pedig tejszínhabot töltöttünk a közepébe.
A savarin torta a nevét Brillat-Savarinrõl kapta. Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755- 1826); eredeti nevén Jean Anthelme Brillat, (másutt Brant Savarin-ként is írják); francia jogász és politikus volt, aki gasztronómusként szerzett hírnevet. A Savarin nevet egy nagynénjétõl örökölte, aki jelentõs vagyont hagyott rá azzal a feltétellel, hogy felveszi a vezetéknevét. Két hónappal halála elõtt jelent meg Az ízlés fiziológiája címû mûve (manapság csak natikváriumokban lehet rátalálni). A néhol meglehetõsen terjengõs, aforizmákkal teli könyv a mai napig az egyik legfontosabb és leggyakrabban elemzett gasztronómiai mû. A könyv fejezeteit egy-egy "meditáció" jelenti, melyekben Brillat-Savarin az asztali örömökrõl értekezik. Stílusára az ancien régime nagyjai, például Voltaire és Rousseau voltak nagy hatással. Egyik leghíresebb mondása a "Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy."
(Forrás:Wikipédia)
Recept (26 cm-es formához:)
30 dkg liszt
1 vaníliarúd kikapart magja4 dkg méz
2,5 dkg élesztõ
fél mk só
fél citrom héja ...