GÖZLEME- TÖRÖK TÖLTÖTT LEPÉNY HÚSSAL ÉS SPENÓTTAL, FETASAJTTAL
sponsored links
Vendég poszt következik,
elmondás alapján a leírás az enyém, fotók E.K-tól.
A barátnõm Nürnbergben él és nemrég Törökországban nyaralt. Pihenés után hazaérve úgy gondolta, hogy elkészíti egyik kedvenc török ételét, a gözleme elnevezésû, vaslapon sütött, vékony tésztájú töltött lepényt.
Kérésére ezt a felejthetetlen finom gözleme receptet az idõs néni örömmel megadta. Azt tanácsolta még neki, hogy tojás helyett sütõport használjon lazítónak és élesztõt, mivel serpenyõben fogja sütni és nem a hagyományos, domború vaslapon (aminek a neve saç (ejtsd: sach)), szabad tûzön. Természetesen élesztõ és sütõpor nélkül is készítik, sokfajta recept kering az interneten is. Ez egy recept a sok közül. Alatta, lejjebb a sorban, leírom egy spenótos-fetasajtos változat elkészítését is, amit a neten találtunk és az egyik legnépszerûbb, a húsos után :), tehát itt a helye.
A török ?göz? szó jelentése egyébként "szem", ami utal a lepény formájára.
Ezt a finomságot frissen sütik, tájegységenként többféle lehet a töltelék, általában mindegyik tölteléket sózzuk, borsozzuk, szinte mindbe kerül petrezselyemzöld:
nagyon népszerû spenóttal, vagy spenót és juhtúró keverékével is,
túró petrezselyemzölddel és kaporral,
fõtt, tört krumpli hagymával és sok petrezselyem zölddel,
birka vagy marha darált hús fûszerezve, + hagyma, zöldek, persze lehet csirke vagy sertés is,
sajt, fetasajt, spenót és petrezselyemzöld, de mehet akár kis fokhagyma is bele ízesítõnek,
gombás töltelék,
fõtt tojás,
tengeri herkentyûk.
Édes töltelékek:
nutella,
fahéjas cukor.
Az 500 gr lisztbõl készült tészta egy nagyobb család részére elegendõ mennyiség, de pl. 2 embernek elég a fele vagy akár 150 gr-ból elkészítve is.
GÖZLEME HÚSSAL TÖLTVE
GÖZLEME HÚSSAL TÖLTVE
Hozzávalók a tésztához:
2 dl langyos tej
40 g élesztõ
1 teáskanál cukor
3 teáskanál só
2 teáskanál sütõpor
500 g liszt
1 dl olaj
kb 2 dl víz
A tálba öntjük a langyos tejet, belemossuk az élesztõt. Hozzáadjuk a többi belevalót és jól bedagasztjuk. Kicsit ragadós lesz. Kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Maroknyi tésztát csípünk le, kis cipót formálunk és oldalra sorakoztatjuk.
Elõkészítjük a tölteléket. Ami most készült- darált hús hagymával és sok petrezselyemzölddel, maradék fõtt krumplipüré hagymával és sok petrezselyemmel. Az utolsónál elfogyott a töltelék, ezért lett egy cukros-fahéjas is.
A cipókat egyesével körré nyújtjuk, a felére kenjük a tölteléket, a másik felével betakarjuk és a szélein ujjainkkal lenyomkodjuk.
Serpenyõben, közepes lángon kisütjük. Elsõ oldalát halványbarnára, a másikat aranyszínûre. Ha vastagabb lett a tészta az élesztõ miatt, akkor kicsit tovább kell sütni.
Elektromos sütõben lett kisütve zsiradék nélkül, szárazon.
Ahogy kisült, vajjal lekenjük, lehet olvasztottal, vagy egy kis kockányit villára tûzünk, és azzal simogatjuk át.
Ilyen vastagságú a lepény.
Petrezselymes joghurttal kínálhatjuk, a húsosat szokták salátákkal.
Ha marad másnapra, kitûnõen mikrózható.
A technika ezen a videón megleshetõ:
GÖZLEME, SPENÓTTAL és FETASAJTTAL
150 g liszt + liszt a nyújtáshoz
100 ml meleg víz
1,5 teáskanál só
300 g spenót
150 g fetasajt
petrezselyem
100 ml napraforgóolaj
Puha tésztát gyúrunk, 12 golyót formázunk. Lisztes táblán 30 percig pihenni hagyjuk nedves konyhakendõvel letakarva.
Közben a megmosott spenótot lecsepegtetjük és vékony csíkokra vágjuk. A szétmorzsolt sajtot összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és a spenóttal.
20-22 cm átmérõjû, vékony körlapokat nyújtunk, lisztes felületen, lesimítjuk róla a maradék lisztport és 2 evõkanál tölteléket a felén elkenünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét és a két összeérõ szélt villával lenyomkodjuk.
1-2 evõkanál olajat melegítünk egy nagyobb serpenyõben és középhõmérsékleten mindkét oldalról 5 perc alatt megsütjük.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu