Gyümölcsös õzgerinc - sütés nélkül
sponsored links
Bár én kevésbé szeretem a sütés nélküli süteményeket, de azért vannak nagy kedvenceim, mint például ez a gyümölcsös õzgerinc. A krém annyira könnyû, nem tömény, nem émelyítõ és nagyon jól kiegészíti a körbeölelõ kakaós-kekszes-csokis réteg. Ez aztán a finomság! :)
A férjem hétvégére krémes-habos süteményt kívánt, de az elmúlt napokban annyit sütöttem... most nem volt kedvem megint sütni, ezért tegnap gyorsan elkészítettem ezt az egyszerû desszertet, hogy hétvégén legyen mit nassolni. Még csak a hétvége fele telt el, de mi ezt a finomságot már el is tüntettük. :)
A férjem hétvégére krémes-habos süteményt kívánt, de az elmúlt napokban annyit sütöttem... most nem volt kedvem megint sütni, ezért tegnap gyorsan elkészítettem ezt az egyszerû desszertet, hogy hétvégén legyen mit nassolni. Még csak a hétvége fele telt el, de mi ezt a finomságot már el is tüntettük. :)
Egyébként banán helyett nyugodtan lehet más gyümölccsel is készíteni (málnával, szederrel, eperrel), de én annyira imádom a banánt, hogy még nyáron sem bírok megválni tõle.
Hozzávalók a tésztaréteghez: 1 darab õzgerincformához
- 25 dkg darált háztartási keksz
- kb. 10 dkg puha vaj (szobahõmérsékletû)
- 5 dkg porcukor
- 2 csapott evõkanál kakaópor
- 2 evõkanál rum (esetleg rumaroma)
- néhány evõkanál tej (csak annyi, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos)
- kb. 16 darab négyzet alakú háztartási keksz
- kb. 16 darab négyzet alakú háztartási keksz
A krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evõkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dl tej
- 2-3 banán (vagy kb. 30 dkg más gyümölcs: málna, szeder, eper, meggy...)
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evõkanál olaj
A pöttyös-virágmintás English Garden porcelánok megtekinthetõk és megrendelhetõk
a webáruházban az alábbi linken: www.gabriellawebaruhaza.hu
Elkészítés:
1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval (kivéve a négyzet alakú kekszeket). Utoljára adjuk hozzá a tejet, mert abból csak annyi kell, hogy jól összeálljon a massza, de ne legyen ragacsos.
2. Az õzgerincformát fóliával kibéleljük úgy, hogy a fólia kilógjon mindenhol, majd a kekszes masszával egyenletesen körbetapasztjuk az õzgerinc oldalát - félretesszük.
3. A krémhez a pudingport, a cukrot pici tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is és elkészítjük a pudingot jó sûrûre. A mosogatótálcába hideg vizet engedünk és kevergetve langyosra hûtjük a pudingot (így nem bõrösödik be a puding és pillanatok alatt kihûl).
A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és a langyos pudinghoz keverjük óvatosan.
4. Elõvesszük az õzgerincformát, melybe elõzõleg belenyomkodtuk a kekszréteget, és félig megtöltjük a krémmel, ráhelyezzük a banánokat, befedjük a maradék krémmel. A krém tetején sorba kirakjuk a négyzet alakú háztartási kekszeket, majd a kilógó fóliával becsomagoljuk a formát és hûtõbe tesszük 3-4 órára (de legjobb 1 egész éjszakára), hogy átpuhuljon és összeálljon a desszert.
5. Másnap óvatosan kiborítjuk egy tálcára. Gõz fölött megolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne az olajat és bevonjuk vele az õzgerinc desszertet. 40-50 percre betesszük a hûtõbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
6. Forró vízbe mártott/megtörölt késsel óvatosan felszeleteljük és tálaljuk.
3. A krémhez a pudingport, a cukrot pici tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is és elkészítjük a pudingot jó sûrûre. A mosogatótálcába hideg vizet engedünk és kevergetve langyosra hûtjük a pudingot (így nem bõrösödik be a puding és pillanatok alatt kihûl).
A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és a langyos pudinghoz keverjük óvatosan.
4. Elõvesszük az õzgerincformát, melybe elõzõleg belenyomkodtuk a kekszréteget, és félig megtöltjük a krémmel, ráhelyezzük a banánokat, befedjük a maradék krémmel. A krém tetején sorba kirakjuk a négyzet alakú háztartási kekszeket, majd a kilógó fóliával becsomagoljuk a formát és hûtõbe tesszük 3-4 órára (de legjobb 1 egész éjszakára), hogy átpuhuljon és összeálljon a desszert.
5. Másnap óvatosan kiborítjuk egy tálcára. Gõz fölött megolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne az olajat és bevonjuk vele az õzgerinc desszertet. 40-50 percre betesszük a hûtõbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
6. Forró vízbe mártott/megtörölt késsel óvatosan felszeleteljük és tálaljuk.
Jó étvágyat!