Gyümölcsös kosárka?minced pie (vegán)

2018-01-21

sponsored links

Keveset sütöttem karácsonykor, ez volt az egyik ? kétszemélyes háztatásban teljesen más süteményeket preferálva a sütés elég ritka tevékenység :-)

A minced pie egy klasszikus brit karácsonyi édesség, azaz omlós tésztából készült kosárkák almás, aszalt gyümölcsös brandy-s töltelékkel. Jól hangzik, igaz?

Sõt, ha az eddigiek esetleg nem gyõztek volna meg valakit, hogy legközelebb elkészítse karácsonyra, akkor elárulom azt is, hogy a töltelék elõre elkészíthetõ, mert végsõ soron egy fûszeres lekvárról van szó?

A töltelékhez

  • 90 dkg savanykás alma (pl. granny smith)
  • 12 dkg sötét nádcukor (minél sötétebb, annál jobb)
  • 25 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt áfonya
  • 2 dl narancslé (a frissen facsart a legjobb, de ha az nincs, akkor valami 100%-os)
  • 1 teáskanál mézes fûszerkeverék
  • 3 teáskanál citromlé
  • 1 csomag zselésítõ (dzsemfix)
  • 3-4 evõkanál brandy (ha nincs, pálinka, de a brandy a preferált)

Az almákat meghámozom, kivágom a magházukat és nagylyukú reszelõn lereszelem. Az összes hozzávalót a zselésítõ és a brandy kivételével egy fazékba teszem, és elkezdtem fõzni. Addig fõzöm, amíg az alma megpuhul és az egész kicsit besûrûsödik. Ekkor hozzákeverem a zselésítõt, és a csomagoláson jelzett ideig fõzöm (ez általában pár perc). Lehúzom a fõzõlapról, belekeverem a brandyt és tiszta üvegebe töltöm.

A kihûlt üveget hûtõbe teszem, így pár hétig biztosan elállnak.

A tésztához

  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg tejmentes margarin
  • csipet só
  • narancslé

A lisztet összekeverem a sóval, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolom a margarinnal (akkor jó, ha morzsalékos, picike margarin darabokkal, ehhez lehet késes robotgépet, két kést, ún. pastry cuttert vagy az ujjbegyeket használni). A lisztes morzsához kevés narancslevet adok és gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztából két lapos korongot formálok és fóliába csomagolva 1-1,5 órára a hûtõbe teszem.

A sütõt 220 fokra elõmelegítem és egy normál muffintepsit kiolajozok. KIveszem az egyik tésztakorongot a hûtõbõl, és lisztezett felületen vékonyra nyújtom. Akkora köröket szúrok ki belõle, amivel ki tudom bélelni a muffintepsi mélyedéseit. A tésztakosárkákba almás tölteléket kanalazok, és egy kis tésztadarabot (hagyományosan kis csillagot) teszek a tetejükre. A kosárkákat kb. 20 perc alatt megsütöm. Pár perc után kiszedem õket a tepsibõl és rácsra teszem õket, amíg teljesen kihûlnek.

Miután a tepsi kihûlt, hasonlóan járok el a maradék tésztával.

A töltelék kicsit sok ennyi tésztához, de keksszel, leveles tésztába töltve biztos el fog fogyni a maradék?

20-24 kosárka lesz belõle.


Folytats a blogon ... lillafoz.blogspot.com/2018/01/gyumolc...

sponsored links

Keres?s