Gyümölcsös joghurttorta.

2017-07-23

sponsored links




Tombol a kánikula és én bizony be nem kapcsolom a sütõt, ha egy mód van rá. Ilyenkor készülnek a sütés nélküli sütemények, torták, mint pl. ez a gyümölcsös joghurttorta. A tortához háromféle gyümölcsöt használtam, citromot, szedret, és sárgadinnyét, de ez jól látható a rétegek színén is. A torta elkészítése igen egyszerû, viszont a várakozási idõ eléggé hosszadalmas, mert minden rétegnek külön-külön kell megdermedni. Ezért érdemes már elõzõ nap összeállítani, így a rétegeknek van idejük megdermedni, és az ízek is kellõen összeérnek. Közvetlenül tálalás elõtt vegyük csak ki a tortát hûtõbõl, mert akkor szépen feltudjuk majd szeletelni. Nálunk a joghurttortáknak mindig nagy sikere van, de ennek a rétegesnek egyszerûen nem tudunk ellenállni.....





Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

15 dkg Gyõri édes keksz
10 dkg vaj


A kekszet morzsoljuk össze (v. daráljuk le), majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze.

A tortatformát béleljük ki sütõpapírral, majd öntsük bele a kekszmorzsát, és tenyérrel egyenletesen lapogassuk el.

Ezután tegyük be a hûtõbe legalább fél órára, hogy kellõen lehûljön mielõtt rákerül a joghurtos réteg.





Citromos joghurtréteg hozzávalói:

4 db citromos Danone joghurt (4x125 gramm)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 dl Hulala (v. habtejszín)
12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl.

Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. (én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverõvel kevertem simára)

Vegyük ki a hûtõbõl a kekszes alapot és a tortaformát magasítsuk meg dupla sütõpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk rá a citromos krémet. (a joghurtos réteg kicsit magasabb lesz mint a tortaforma, azért kel megmagasítani pár centivel)

Ezután tegyük vissza a hûtõbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.




Szedres joghurtréteg hozzávalói:

15 dkg szeder
2 db epres Danone joghurt (2x125 gramm)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A szedret turmixoljuk össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe.

Ezután a szederpépet adjuk hozzá a joghurthoz, és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl.

Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. (én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverõvel kevertem simára)

Vegyük ki a hûtõbõl a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a szedres krémet. 

Ezután tegyük vissza a hûtõbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.




Sárgadinnyés joghurtréteg hozzávalói:

 25 dkg sárgadinnye (héj és mag nélkül)
2 db citromos Danone joghurt (2x125 gramm)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk õrölt fahéj
2 dl Hulala (v. habtejszín)
15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és az õrölt fahéjat, majd keverjük simára.

A sárgadinnyét kockázzuk fel, turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a joghurthoz és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl.

Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. (én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverõvel kevertem simára)

Vegyük ki a hûtõbõl a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a sárgadinnyés krémet.

Ezután tegyük vissza a hûtõbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.




A teljesen megdermedt tortát vegyük ki a hûtõbõl, majd ízlés szerint rakjuk ki a tetejét a rétegekhez használt gyümölcsökkel.




Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Érdemes elõzõ nap elkészíteni, mert akkor van idejük a rétegeknek megdermedni, és az ízek is jól összeérnek.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/07/g...

sponsored links

Keres?s