Gyümölcstea kontra aromák

2014-02-10

sponsored links

Évek óta leszoktunk a cukros üdítõitalokról, legyen szó szénsavasról vagy rostosról. Eleinte házi szörpöket ittunk,a diéta miatt azonban ezek is kiestek így igazából avíz mellett vagy cukormentes limonádét készítek nyaranta, hûvösebb idõkben, mint mostanában is, teázunk. Mostanra a gyógyteákat is nagyon megszerettem, de ezek mellett azért a gyümölcstea szolgál nálunk üdítõként. Egy ideje azonban már ezekre is háklis vagyok, amióta felfedeztem, hogy szinte lehetetlen ízesített, aroma nélküli gyümölcsteát kapni a boltokban. Az egyetlen, amit találtam és ezektõl mentes,az a csipkebogyó tea, így rendszerint azt szoktunk venni. A hétvégén azonban rendet raktam, és a szekrényben megtaláltam még egy korábbi gyógytea-beszerzõ körutam eredményét, és a sok gyógynövény között találtam csipkebogyót és hibiszkuszt is. Tegnap fõztem is egy adaggal. Nos, mondhatom, most már a filteres csipkebogyó teának is búcsút mondunk. A különbséget zongorázni lehetne. Azt hiszem, ma egy kis gyömbérrel csavarok az ízén egyet. :)

A blini receptjét már régóta ki akartam próbálni, leginkább füstölt lazaccal, de az pont nem volt itthon, mikor készítettem. Helyette céklát sütöttem hozzá. Ha valaki nem fél az olajban sütéstõl, akkor olajban is ki lehet sütni a céklát, akkor ropogósabb lesz, mint sütõben sütve.

Blini snidlinges ricottával és sült céklával (24 db)




- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg tk búzaliszt
- 20 dkg joghurt
- 10 dkg tejföl
- 2 tojás
- 1 tk sütõpor
- só, bors
- 2 közepes méretû cékla (kb. 30 dkg)
- 1 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg ricotta
- 1 marék snidling

A lisztet elkeverjük a sütõporral, sóval és borssal. Egy nagyobb tálban elkeverjük a tojásokat a tejföllel és joghurttal, majd hozzászitáljuk a lisztet és alaposan elkeverjük, hogy ne legyen csomós (elég hozzá habverõ, nem kell hozzá mixer). 1 órára a hûtõbe tesszük a tésztát.
Nagyon kevés olajjal kikent serpenyõben kb. fél merõkanálnyi adagokban kisütjük a blinit, úgy, hogy mindkét oldalán kb. 2 percig sütjük. Akkor kell megfordítani, amikor a tészta tetején kis apró lyukak keletkeznek.
A feltéthez a céklát megpucoljuk (ezt a mûveletet érdemes gumikesztyûben megvalósítani), majd egészen vékonyan felszeleteljük. Fokhagymanyomóval kipréseljük a fokhagymát, elkeverjük az evõkanálnyi olívaolajjal és összeforgatjuk a céklával. Sütõpapírral bélelt tepsibe szórjuk és180 fokon kb. 20 percig sütjük, de vigyázzunk, mert könnyen odaéghet.Közben megfordíthatjuk egyszer.
Tálaláskor a blinire szedünk egy kanálnyi ricottát, majd ráhelyezünk néhány szelet céklát.

CH tartalom: 7,4 g CH/darab (feltét nélkül 6 g CH/darab)
Kalóriatartalom: 90 kcal/darab (feltét nélkül 50 kcal/darab)



Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/02/gyumolcs...

sponsored links

Keres?s