Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel

2012-08-05

sponsored links


Rózsát már az ókori Rómában is fogyasztottak, rendkívül nagy népszerûségnek örvendett. késõbb számos kultúrábat teret hódított. Ma leginkább a közel-keleti, arab, török, valamint az indiai konyhamûvészetben és hétköznapi gasztronómiában játszik fontos szerepet. Indiában magukat a rózsaszirmokat is megeszik, csak úgy, ahogy vannak, a leggyakrabban azonban rózsavíz, vagy rózsakivonat formájában használjuk fõzéshez. Étkezési célra kizárólag teljesen vegyszermentes, kimondottan erre a célra termesztett virágot szabad használni, virágárusnál vásároltat semmi esetre sem. A nemzetközi gasztronómiai színpadon kétségkívül a francia cukrász fenomén Pierre Hermé a rózsa leghatékonyabb píárosa, aki híres, "Ispahan" fantázianevû (és igen gyakran másolt) desszertkollekciójával rendkívül népszerûvé tette. A málna-licsi-rózsa íztriója valóban bódító.

A gyümölcsrizs talán amolyan retro-desszert kategóriában tartózkodik manapság, a málnás-rózsás változata azonban minden, csak nem avitt. Izgalmas, elegáns, illatos. Aki nem barátja az arabos-parfümös háttéríznek, természetesen elhagyhajta a rózsavizet. A tejberizs számos fûszert bír el, az egzotikusabbak kedvelõi adhatnak hozzá kardamomot, vagy tonkababot, a klasszikuspárti konzervatívok maradjanak a vaníliánál. A málnaszezon idén rendkívül rövid idõ alatt futott le, ha már nem kapunk szép málnát, kiváló az éppen szezonjában lévõ feketeszederrel (és kandírozott gyömbérrel), vagy más (inkább savanykás) gyümölccsel. Hagyományos rizzsel is kiváló a végeredmény, de ha tehetjük, használjunk hozzá jó minõségû kerekszemû rizst, pl. rizottóhoz, vagy szusihoz való fajtát (utóbbiból a legfinomabb).

Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel
Hozzávalók (4-6 adag) ...

Folytats a blogon ... chiliesvanilia.blogspot.com/2012/08/g...

sponsored links

Keres?s