Gyöngybab leves
sponsored links
Már rég készítettem bablevest, ma épp gyöngybab lett a fõ alapanyag. Legközelebb mindenképpen gazdagítom egy kis házi csipetkével. Nem csak test, de lélekmelegítõ is :-)
Hozzávalók 4 fõre:
- 25 dkg gyöngybab
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 1 leveskocka
- 1 kk só
- 2 nagy csipet bors
- 2 tk házi darált pirospaprika
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 4 kisebb krumpli
- 1 púpos ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 tk õrölt pirospaprika
A babot a fõzés elõtti nap estéjén bõ, meleg vízbe áztatjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a krumplit nagyobbra kockázzuk, a répát és a zöldséget vékony karikára vágjuk. A babról leöntjük a vizet.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd átforgatjuk rajta a babot.
Felengedjük vízzel és hozzáadjuk a leveskockát, a darált paprikát, sózzuk, borsozzuk.
Fedõ alatt addig fõzzük, míg a bab épp teljesen meg nem puhul.
Hozzáadjuk a répát, zöldséget, krumplit.
Amíg minden zöldség megpuhul, elkészítjük a rántást.
1 ek lisztet elkeverünk 2 ek olajjal, majd kis lángon világosra pirítjuk.
A tûzrõl levéve meghintjük õrölt pirospaprikával. A leves levébõl pár evõkanál lével elkeverjük.
Ha már megpuhultak a zöldségek, a levesbe csorgatjuk a rántást és hagyjuk felforrni.