Gyömbérszörp, bodzaszörp, citromfû-menta szörp

2017-07-05

sponsored links

Javában tart a szörp készítés szezonja. Eddig ezt a három féle szörpöt tette el a kedves férjem. Bodza talán még akad, de lehet, hogy a végét járja még, gyömbért bármikor lehet készíteni, citromfû- és menta levél van még. Receptek a férjemtõl, csak a cimkék az én erdemem:



Gyömbérszörp

Hozzávalók:

  • 340 g gyömbér (tisztított)
  • 2.5 kg cukor (kristály)
  • 10 db citrom
  • 250 ml citromlé
  • 1 tasak citromsó
  • 2 l víz
  • szalicil

Elkészítés:

300 gramm gyömbért meghámozunk, felkarikázunk és 40 grammot lereszelünk (Ha reszeljük, akkor késõbb intenzívebb, kicsit csípõs lesz a szörp íze). 
A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. Három citromot, aminek még héja van, felkarkázunk, a többit kicsavarjuk (kb. 7 nagy citromból lett 250 ml lé).
Elõveszünk egy lábost. Beletesszük a gyömbért, citromot, citromlevet, vízet és hagyjuk állni egy napot.
Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a cukrot, citromsót és addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. Kb.15 percet még fõzzük, majd lefedve egy napot hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.
Újra felforraljuk, hozzáadjuk a szalicilt majd üvegekbe töltjük leszûrve.
A szörpnek a legjobb, ha viszonylag sötét, hûvös helyre tesszük, így sokáig megõrzi a minõségét.
Ebbol a mennyiségbol kb. 3 liter szörpöt kapunk.


 Citromfû-menta szörp

Hozzávalók:

  • 270 g citromfûlevél
  • 40 g mentalevél
  • 3 l víz
  • 3 kg cukor
  • 6 db citrom
  • 1 tasak citromsó
  • szalicil

Elkészítés:

A citromfüvet és mentát alaposan megmossuk (csak a friss leveleket használjuk, a vastag szárát eltávolítjuk).
Egy lábasba tesszük a vizet, a felkarikázott citromokat. Felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük a tûzön, míg felolvad benne a cukor. Hozzáadjuk a citromsót. Levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a citromfüvet és a mentát. Lefödjük és egy napig állni hagyjuk.
Másnap leszûrjük, forralunk rajta egyet,hozzáadjuk a szalicilt és üvegekbe töltjük leszûrve.
A szörpnek a legjobb, ha viszonylag sötét, hûvös helyre tesszük, így sokáig megõrzi a minõségét.
Ebbõl a mennyiségbõl kb. 4 liter szörpöt kapunk.

Bodzaszörp

Hozzávalók:
  • 8 l víz
  • 6 kg cukor
  • 8 db citrom (nagyok voltak, kb 2 kg)
  • 2 tasak citromsó
  • szalicil
  • bodzavirág (kb 200-250 virág)
Elkészítés:

A citromokat alaposan megsikáljuk, vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. Kifacsarjuk a levét. Egy lábasba tesszük a vizet, a citromhéjat. Felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük a tûzön, míg felolvad benne a cukor. Hozzáadjuk a citromsót és a citromlevet. Egyet zobbantunk rajta. Levesszük a tûzrõl és hagyjuk kihûlni. Mikor kihûlt, átvizsgáljuk a bodzavirágokat, a zöld részektõl megtisztítjuk majd hozzáadjuk és hütõben 3-4 napig állni hagyjuk, közbe megkevergetjük. 
Én a virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belõle, helyette eldugott helyrõl szedem.


Szabolcs önállósodik az evésben. Nehéz hagyjam, mindig úgy gondolom, hogy majd következõkor. Önzõ vagyok, nem akarok rumlit :)) A fenti kép is a férjemnek köszönhetõ.


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/KataAKonyhban...

sponsored links

Keres?s