Gyömbérszörp, bodzaszörp, citromfû-menta szörp
sponsored links
Javában tart a szörp készítés szezonja. Eddig ezt a három féle szörpöt tette el a kedves férjem. Bodza talán még akad, de lehet, hogy a végét járja még, gyömbért bármikor lehet készíteni, citromfû- és menta levél van még. Receptek a férjemtõl, csak a cimkék az én erdemem:
Gyömbérszörp
Hozzávalók:
- 340 g gyömbér (tisztított)
- 2.5 kg cukor (kristály)
- 10 db citrom
- 250 ml citromlé
- 1 tasak citromsó
- 2 l víz
- szalicil
Elkészítés:
300 gramm gyömbért meghámozunk, felkarikázunk és 40 grammot lereszelünk (Ha reszeljük, akkor késõbb intenzívebb, kicsit csípõs lesz a szörp íze).
A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. Három citromot, aminek még héja van, felkarkázunk, a többit kicsavarjuk (kb. 7 nagy citromból lett 250 ml lé).
Elõveszünk egy lábost. Beletesszük a gyömbért, citromot, citromlevet, vízet és hagyjuk állni egy napot.
Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a cukrot, citromsót és addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. Kb.15 percet még fõzzük, majd lefedve egy napot hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.
Újra felforraljuk, hozzáadjuk a szalicilt majd üvegekbe töltjük leszûrve.
A szörpnek a legjobb, ha viszonylag sötét, hûvös helyre tesszük, így sokáig megõrzi a minõségét.
Ebbol a mennyiségbol kb. 3 liter szörpöt kapunk.
Citromfû-menta szörp
Hozzávalók:
- 270 g citromfûlevél
- 40 g mentalevél
- 3 l víz
- 3 kg cukor
- 6 db citrom
- 1 tasak citromsó
- szalicil
Elkészítés:
A citromfüvet és mentát alaposan megmossuk (csak a friss leveleket használjuk, a vastag szárát eltávolítjuk).
Egy lábasba tesszük a vizet, a felkarikázott citromokat. Felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük a tûzön, míg felolvad benne a cukor. Hozzáadjuk a citromsót. Levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a citromfüvet és a mentát. Lefödjük és egy napig állni hagyjuk.
Másnap leszûrjük, forralunk rajta egyet,hozzáadjuk a szalicilt és üvegekbe töltjük leszûrve.
A szörpnek a legjobb, ha viszonylag sötét, hûvös helyre tesszük, így sokáig megõrzi a minõségét.
Ebbõl a mennyiségbõl kb. 4 liter szörpöt kapunk.
Bodzaszörp
Hozzávalók:
- 8 l víz
- 6 kg cukor
- 8 db citrom (nagyok voltak, kb 2 kg)
- 2 tasak citromsó
- szalicil
- bodzavirág (kb 200-250 virág)
Elkészítés:
A citromokat alaposan megsikáljuk, vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. Kifacsarjuk a levét. Egy lábasba tesszük a vizet, a citromhéjat. Felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük a tûzön, míg felolvad benne a cukor. Hozzáadjuk a citromsót és a citromlevet. Egyet zobbantunk rajta. Levesszük a tûzrõl és hagyjuk kihûlni. Mikor kihûlt, átvizsgáljuk a bodzavirágokat, a zöld részektõl megtisztítjuk majd hozzáadjuk és hütõben 3-4 napig állni hagyjuk, közbe megkevergetjük.
Én a virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belõle, helyette eldugott helyrõl szedem.
Szabolcs önállósodik az evésben. Nehéz hagyjam, mindig úgy gondolom, hogy majd következõkor. Önzõ vagyok, nem akarok rumlit :)) A fenti kép is a férjemnek köszönhetõ.