Gyömbérlikõr
sponsored links
Szuper, könnyû likõr, ami még karácsonyra készült és meg kell mondjam, villámgyorsan el is fogyott, annyira, hogy nagyon el sem ért a vendégekhez. :D Mentségünkre szóljon: nem készült nagy mennyiségben (ezt azért utólag bántuk). A megadott adagokkal egyszerre lesz csípõs, ugyanakkor édes a likõr. Ehhez azért hozzáfûzném, hogy teljesen nem sikerült megegyeznünk a férjemmel a végeredményt illetõen, ugyanis szerinte így lett pont jó , szerintem viszont lehetne kicsit kevésbé édes, így javaslom, hogy aki határozottabb gyömbérízre hajt, csökkentse a cukormennyiséget. :)
...és bár az ünnepek már elmúltak: küszöbön a bálszezon - na meg a gyömbér ugye nátha ellen is kiváló... ;)
A narancsot alaposan megtisztítom, héját vékonyan lehámozom (lehet reszelni is, de a finom reszelõt nem ajánlom), majd a gyümölcsöt félbevágom és levét kifacsarom egy lábaskába. A narancslevet vízzel egészítem ki a szükséges mennyiségre: ebbe kerülnek a cukrok, a tisztított, vékonyra szeletelt gyömbér, a felhasított vaníliarúd és a kardamom (amit mozsárban elõtte megroppantok). A lábast tûzre teszem, a fûszeres-cukros levet felforralom és mérsékelt tûzön gyöngyöztetve 15-20 percig fõzöm. A tüzet elzárva hagyom kihûlni a szirupot.
Eközben a narancs reszelt héját, a konyakot és a vodkát egy (befõttes) üvegbe teszem. Amikor a gyömbéres szirup kihûlt, azt is hozzáöntöm. Hûvös, sötét helyen (kamra) hagyom érni 2-3 napig. Ezután a likõrt többször átszûröm, végül italos üvegbe töltöm és behûtve kínálom. Türelemmel rendelkezõ likõrkészítõknek érdemes még 1-2 hétig érni hagyni, de frissen is nagyon finom.
Hozzávalók: 1 nagyobb narancs ...