Gyömbéres-vaníliakrémes rizs földieperrel
sponsored links
Szégyen, nem szégyen, ismét bolti tejberizsalapot használtam, mert egyszerûen képtelen vagyok jó tejberizst készíteni házilag. Ez van sajnos. A bolti változatnak egyetlen elõnye van: hamar megvan vele az ember. Jó-jó, van még egy másik elõnye is: szerintem nagyon finom. :D Nekünk mindenesetre jobban ízlik, mint a házi, pedig amúgy mindenben a házi készítésûre esküszöm, de ez a kivétel, talán éppen azért, mert antitálentum vagyok a házi tejbepapi gyártásban. Aki viszont ügyes ezen a téren, az nyugodtan készítse házilag, sõt igazából jobban is teszi, ha elkerüli a boltnak azt a bizonyos polcát, ahol ez a papialap büszkén virít.
De azt legalább elmondhatom, hogy a házi puding készítésében nem vagyok béna, szóval ez a desszert csak félig ciki. :D
De azt legalább elmondhatom, hogy a házi puding készítésében nem vagyok béna, szóval ez a desszert csak félig ciki. :D
Hozzávalók 3 személyre:
Vaníliakrémes rizshez:
1 kis tojás
5 dl tej
5,5 dkg nyírfacukor
2 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
õrölt gyömbér (én 1 mk-nyit tettem bele)
1 zacskó vaníliás tejberizsalap (nálam Dr. Oetker)
2,5 dkg vaj
Epres réteghez:
25 dkg földieper
1 ek nyírfacukor
Tetejére:
13 dkg földieper
kb. 70 ml eperlé
1,5-2 lap zselatin
elkészítés:
- A vaníliakrémhez a tojást 2,5 dkg cukorral habosra kavarjuk, simára dolgozzuk benne a lisztet, és felöntjük 0,5 dl tejjel.
- A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vanília héjával együtt beletesszük egy másik adag 0,5 dl tejbe, és felforrósítjuk (nem kell felforralni).
- A tejet levesszük a tûzrõl, kiszedjük belõle a vanília héját, lassan adagolva hozzákeverjük a tojásos-cukros-lisztes tejet, majd visszatesszük a tûzre, a lángot mérsékeljük alatta, és krémmé fõzzük. Miközben a krém hûl, többször átkeverjük, hogy ne bõrösödjön be. Hûlni hagyjuk.
- A rizshez 4 dl tejet 3 dkg cukorral felforralunk, majd elzárjuk alatta a lángot, kézi habverõvel jól elkeverjük benne a tejberizsalapot hozzákeverjük a gyömbért is, majd lefedjük és hagyjuk, hogy a rizs megpuhuljon.
- Amíg a tejberizs még forró, jól elkeverjük benne a puha vajat, majd teljesen kihûtjük.
- A vajas tejberizshez hozzákeverjük a kihûlt vaníliakrémet.
- Az epres réteghez és a desszert tetejére szánt epret kicsumázzuk, megmossuk, lecsepegtetjük, feldaraboljuk, kiveszünk belõle 25 dkg-nyit, és ezt egy lábosban a cukorral 1 perc alatt összefõzzük. Kihûtjük, majd leszûrjük, és a levét egy tálban felfogjuk.
- A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd az eperlét felforrósítjuk és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hûlni hagyjuk.
- Miközben az eperzselé hûl, elõkészítjük a desszertes kelyheket: a poharak aljába teszünk 1-1 szûk evõkanálnyi cukros epret, erre rákanalazunk 2-2 ek vaníliakrémes rizst, majd megint egy réteg eper következik, amit ismét 1-1 réteg rizs követ.
- A desszert tetejére ráhalmozzuk a friss eperdarabokat, amit meglocsolunk 3-3 ek eperzselatinnal. Fogyasztásig hûtõbe tesszük, és tálaláskor tetszés szerint mentalevéllel vagy citromfûvel díszítjük.