Gyömbéres-narancsos zabkeksz egy bögre kakaóval
sponsored links
Na, közületek ki nõtt fel reggeli és esti kakaón? Bizony, én kakaólitereket fogyasztottam és ez múlt héten eszembe jutott az egyik hûvösebb estén, hogy hova is tûnt ez a jó szokásom?! Fõleg, hogy ma már a laktóz érzékenyek is ihatják, mert különbözõ növényi tejek, mint a mandulatej, a rizstej és egyéb laktózmentes tejek is elérhetõek a polcokon, amivel elkeverhetjük ezt a mennyei manna port:). Nem beszélve egyes kakaó italporok új D-vitamin és ásványi anyag tartalmáról! A D-vitamin a gyermekek csontjainak megfelelõ növekedéséhez és fejlõdéséhez szükséges, a vas pedig elõsegíti a gyermekek kognitív (szellemi) képességének fejlõdését; többek között a gondolkodást, memóriát, koncentrációt. Szóval ideje újra beiktatni a napirendembe nekem is, természetesen valamilyen egészséges keksszel, tudjátok imádom a halmazállapotok vegyítését az étkezéseim során :) A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához, így most egy zabkekszre esett a választásom, ezen a vonalon is egy egészségesebb, reggelre energiát adó keksszel gondoltam indítani a napot:) Keksz milyen keksz? :)
A zabliszt abban különbözik a finomított búzaliszttõl, hogy magasabb az élelmi rosttartalma, közel négyszer annyi, mint a búzaliszté. Érdemes az is tudni, hogy a gabonák közül a zab glikémiás indexe alacsonyabb az elõzõeknél, vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet. Úgyhogy, ideje változatosabbá tenni a gabonafogyasztásunkat, és kipróbálni a zablisztet, ahogyan a rozsból, rizsbõl készült liszteket is. Jön a nyár, úgyhogy a kakaót is aktualizálhatjátok az idõjárásnak megfelelõen! Ha hideg van melegen, ha melegebb az idõ akkor akár jégkockával és fûszerekkel is bolondíthatjátok! Nézzük is Nyammm indító reggelijét:)!
Hozzávalók 16 db kekszhez:
Hozzávalók 16 db kekszhez:
2 ek frissen reszelt narancs héja
3 cm friss reszelt gyömbér
300 g nyírfacukor
150 g puha vaj
1 tojás
200 g zabliszt (lehet fele-fele is vegyítve finomliszttel)
70 g Nesquik kakaópor
csipet só
1/4 tk sütõpor
1/4 tk szódabikarbóna
1. A frissen reszelt narancs héját összekeverjük a cukorral.
2. Hozzáadjuk a puha vajat és az egész tojásunkat is, majd simára keverjük.
3. A száraz hozzávalókat egy tálban szép sorban összekeverjük: a lisztet, a kakóport, a sót, a sütõport és a szódabikarbónát.
4. A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntjük, majd egynemûre gyúrjuk.
5. Fóliába tekerve egy órára a hûtõbe tesszük pihenni, mert úgy könnyebb lesz vele dolgozni, nem lesz olyan ragacsos és még az ízek is összeérnek.
6. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra.
7. A tésztánkból 2,5 cm - 3 cm - es gömböket formálunk a tenyerünkben, majd egy sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük a golyóbisokat, kicsit lelapogatjuk õket és 10-12 perc alatt az elõmelegített sütõben megsütjük õket.
Hozzávalók a kakaóhoz:
200 ml zsírszegény tej (mandulatej)
3 tk Nesquik kakaópor
1/2 tk fahéj (opcionális)
reszelt narancshéj a tetejére