Gyömbéres-narancsos sütõtök-krémleves.
sponsored links
Igazi téli napra ébredtünk, nagy pelyhekben esik a hó, így gondoltam egy aranyló, napsütésre emlékeztetõ krémlevest varázsolok a tányérunkba. Mivel a sütõtököt nem kell elõre megsütni, így a leves elkészítése nem tart bõ fél óránál tovább, és már kanalazhatjuk is. A sütõtök mellett került a levesbe még egy darabka gyömbér, narancs, fûszerek, és tejszín, melytõl selymesen krémes lett a leves. Az elkészült levest elkanalazhatjuk csak magában is, de nagyon jól illik hozzá pl. az édes keksz, a linzertésztából készült aprósütemény.... Mivel nálam a karácsonyra sütött bejglibõl került a fagyasztóba is, így én azzal tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.
Hozzávalók:
30 dkg sütõtök
2 db narancs
3 cm-es gyömbér darab
csipet só
õrölt színes bors
1 tk édesítõszer (v. cukor)
1 ek kukoricakeményítõ
2 dl tejszín
3 dkg vaj
1 ek étolaj
7 dl víz
A sütõtököt egy nagyobb lyukú reszelõn reszeljük le, a gyömbért vékonyan szeleteljük fel.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért, és pár pillanat alatt futtassuk meg.
Ezután reszeljük rá egy narancs héját, majd adjuk hozzá a reszelt sütõtököt, szórjuk meg egy csipet sóval, frissen õrölt színes borssal, ízlés szerint édesítõvel (v. cukorral), facsarjuk rá a két narancs levét, majd alaposan keverjük össze, és pároljuk pár percig.
Ezután öntsük fel a vízzel, ha szükséges ízesítsünk még utána, majd fõzzük kb. 10 percig.
A kukoricakeményítõt keverjük simára a tejszínnel, majd amikor a sütõtök már puhára fõtt, állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez, és fõzzük még pár percig, hogy kellõen besûrûsödjön.
Ezután vegyük le a tûzrõl, botmixerrel pépesítsük, és egy szitán szûrjük át, hogy szép selymes legyen a leves.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint édes keksszel, aprósüteménnyel kínáljuk. Én diós bejglivel tálaltam, mely nagyon jól illett a leveshez.