Gyömbéres-kókuszos vöröslencse leves.
sponsored links
Ezt a finom levest ugyan nem most fõztem, de mindazok akik megvásárolták a "Küldd el a Recepted" márciusi számát, már találkozhattak vele, mert ott megjelent a Gizi-receptjei rovatban. A vöröslencse, a kókusztej, és a friss gyömbér nagyon jól összeillettek ebben az egyszerû levesben. A leves már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de ropogósra sütött baconnel még fokozhatjuk is ezt az ízvilágot.
Hozzávalók:
15 dkg vöröslencse
1 ek reszelt gyömbér
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk kurkuma
só
0,5 l zöldségleves-alaplé
4 dl kókusztej (konzerv)
1 ek olívaolaj
A lencsét mossuk át, majd alaposan csepegtessük le. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Amikor már kellõen üveges, elõször adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a lecsepegtetett lencsét, és a reszelt gyömbért is.
Ezután szórjuk meg a kurkumával, keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével és fõzzük félpuhára a lencsét.
Amikor a lencse félpuhára fõtt, öntsük hozzá a kókusztejet, ízlés szerint szórjuk meg egy csipet sóval, majd pár perc alatt, fõzzük készre a levest. (arra azért vigyázzunk nehogy túlfõzzük, és a lencse teljesen szétfõljön)
Közben ízlés szerint süssünk szép pirosra, ropogósra pár szelet sonkát, vagy bacont, majd azzal tálaljuk a levest.
Tálaláskor merjük tányérba a levest, majd ízlés szerint az egyben hagyott, vagy éppen apróra tördelt ropogós sonkadarabokkal (v. baconnel) kínáljuk.