Gyömbéres- kétszeresen citromfüves csirkeleves gombával -- az ázsiai csorba
sponsored links
Mondhatnám azt is, hogy ez a híres Tom Kha gai (eredeti recept angolul itt, itt és itt). Noha az elkészítési mód különbözhet, ahány ház annyi szokás, abban többnyire egyetértenek, hogy a galangál és az ázsiai citromfû (lemongrass) elmaradhatatlan tartozéka ennek a levesnek, amiként a thai currypaszta is. (Receptek, leírás itt, itt és itt).
Én megfõztem az eredetit, és valóban, az nem leves, az már vallás, attól az ember felcsap buddhistának, miegymásnak, utána nem is akar mást enni soha többé. Érdemes kipróbálni, és érdemes beszerezni a hozzávalókat, valóban élmény.
Azonban szegény ember vízzel fõz: a galangál, kaffir lime levél. thai curry paszta sem mindig beszerezhetõ a sarki fûszeresnél, szegény ember pedig vízzel fõz. Volt itthon gyömbér, egy csirkemell, gomba, citromfûtea (Melissa officinalis), akadt kókusztej is, meg zöldhagyma. No meg a híres citromfû,anélkül valóban nem megy. A halszószról nem is szólva, az már elengedhetetlen tartozéka az erdélyi konyhának. Az olyan,mint amikor az ínyesmester szardellával sózza a vajas kenyeret is. Nem lett rossz: könnyû, rendkívül pikáns és laktató leves lett belõle, savanykás is, töltött is, noha nem terhelte meg a gyomrot. Üdített is, jó ez a leves télen, nyáron. Egészséges is, érdemes olvasni egy kicsit a hozzávalókról.
Hozzávalók (kb. 2 adag) ...