Gyömbéres csülök sörben, párolt lilakáposztával, hagymás burgonyafelfújttal
sponsored links
Tipikus ünnepi fogás, nagyon laktató, nehéz étel, de nagyon finom. A csülköt a sör, meg a gyömbér, a káposztát pedig a bor teszi különlegessé. A krumpliköretet maradék krumplipürébõl is készíthetjük, ilyen formán változatosabb, egyedibb lesz.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 kg fõtt, füstölt csülök
- 2 dl sör
- 1,5 dl olaj
- 2,5 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- õrölt bors
A vörösboros párolt lilakáposztához:
- 1 kisebb fej lilakáposzta (kb 1 kg)
- 1 fej lilahagyma
- 1,5 dl olaj
- 3 evõkanál cukor
- fél citrom leve
- 2 teáskanál köménymag
- 1, 5 dl vörösbor
- só, õrölt bors
A hagymás krumplifelfújthoz:
- 70 dkg krumpli
- 2 tojás
- 5 dkg vaj + egy diónyi a formák kikenéséhez
- 1 lilahagyma
- 1 dl fõzõtejszín
- kevés olaj
- só, õrölt bors
Elkészítése:
- Elõször elkészítjük a káposzta köretet: a káposztát vékonyra gyaluljuk. Egy nagyobb edényben az olajat felforrósítjuk, a cukrot megkaramellizáljuk rajta. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát, megpároljuk, majd beletesszük a káposztát, a köménymagot, a citrom levét, illetve megsózzuk, és borsozzuk. Néhány percig kavargatva pároljuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, lefedjük, és készre pároljuk. Néha megkavarjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. A fõzés vége elõtt 10 perccel, felöntjük borral, így fõzzük tovább. A végén utánaízesítjük ízlés szerint sóval, vagy citromlével.
- Miközben a káposzta fõ, elkészítjük a húst. A csülköt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és minden szeletet alaposan megkenünk az olaj-gyömbér-bors keverékkel. Pici sót is adhatunk hozzá, de vigyázzunk, mert a csülök is sós. Egy tûzálló tálba (vagy tepsibe) fektetjük a szeleteket, ráöntjük a sört, és 200 fokos sütõben szép pirosra sütjük. Alufóliával letakarjuk, és melegen tartjuk.
- Miközben a hús készül, a krumplit meghámozzuk, és kockára vágva, enyhén sós vízben megfõzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, a vajat, a tojást és jól kikavarjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Egy serpenyõben az olajon megpároljuk a kockára vágott lilahagymát, és a krumplihoz kavarjuk. 6 szufléformát kivajazunk, és megtöltjük a hagymás krumplival. Egy kisebb tepsibe helyezzük, és annyi vizet öntünk alá, hogy a formák kb feléig érjen. 200 fokos sütõben addig sütjük, amíg a teteje szép piros lesz.
- A gyömbéres csülköt tálra szedjük, melléhelyezünk egy kevés párolt lilakáposztát, és egy-egy adag krumplifelfújtat.