Gyömbéres bonbon
sponsored links
Gyömbéres krémmel (egész pontosan ezzel a krémmel), már készítettem bonbont. Akkor még nem volt meg a blog, így nem kerülhetett bele. Most azonban eszembe jutott ez a finom fûszerezésû krém, mert minden délután szoktam inni egy csésze teát és nem cukrot teszek bele, hanem kandírozott gyömbér darabkát. Amikor a cukor leolvad a gyömbérrõl és egy kicsit felpuhul a meleg teától, megeszem. Nagyon szeretem a különleges fûszeres ízét és, hogy egy kicsit erõs, csípõs. Tudom, eléggé megosztó ízvilág, de aki szereti az nagyon...
Az eredeti receptet a Braviko oldalon olvastam (itt). Az ajánlott mennyiség felét készítettem és és mézet is tettem bele.
Hozzávalók: 24 db bonbon készült
Krém:
- 250 gr fehér csoki
- 200 gr tejszín
- 40 gr puha vaj
- kevesebb, mint fél lime leve
- 15 gr õrölt gyömbér
- 1 teás kan. méz
Burok: 30 dkg étcsokoládé (65%-os) 3 gr kakaóvaj por
Díszítéshez: 5 dkg fehér csoki 1 gr kakaóvaj por kevés macha tea por
Készítés: krém
A tejszínt a mézzel gyöngyözésig melegítem.Kicsit hagyom hûlni és hozzáadom a lime levét és a gyömbért.
Letakarom és fél órát hagyom állni. Ezután leszûröm, felmelegítem és hozzáadom a feldarabolt csokit. Alaposan átkeverem, amikor a krém 35 fokosra hûlt beleteszem a puha vajat, egynemûre keverem és szobahõn hagyom állni.
A színezéshez felolvasztom és temperálom a csokit.
A csokiolvasztó gépben felolvasztom a feldarabolt fehér csokit (40-45 fok)
Kiveszem a gépbõl a tálat, folyamatosan keverem, így lehûtöm (33-34 fok)
Beleteszem a kakaóvaj port és késhegynyi macha tea port.
Folyamatosan keverem, így lehûtöm (29-30 fok)
Mûanyag kesztyût húzok a kezemre és a színes csokival bekenem a forma belsejét. Szobahõn hagyom megdermedni.
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom.
A csokit apró darabokra töröm. A csokiolvasztó gépben felolvasztom (40-45 fok). Kiveszem a gépbõl a tálat.
Folyamatosan keverem, amikor lehûlt (34-35 fokra), beleteszem a kakaóvaj port és alaposan átkeverem. Ha elérte a munkahõmérsékletet a csoki (31-32 fok), beleöntöm a formába, néhány percig hagyom állni és egy gyors mozdulattal megfordítom és egy sütõpapírral kibélelt tálra öntöm a felesleg csokit. Addig hagyom ebben a megfordított pozícióban a lemezt, amíg csöpög belõle a csoki. Végül egy spaklival lehúzom a csokit a lemezrõl. Kb. fél órára hûtõbe teszem a lemezt.
Kiskanál segítségével beleadagolom a krémet, vigyázok, hogy maradjon hely a lezárásnak (kb. 2 mm).
Szobahõn hagyom állni a lemezt. A csokit ismét temperálom, minden bonbon mélyedésbe csokit öntök, egy gyors mozdulattal, spakli segítségével lehúzom a felesleges csokit. Kb. fél órára hûtõbe teszem. Megfordítom és a bonbonok kipottyannak belõle.
Kiskanál segítségével beleadagolom a krémet, vigyázok, hogy maradjon hely a lezárásnak (kb. 2 mm).
Szobahõn hagyom állni a lemezt. A csokit ismét temperálom, minden bonbon mélyedésbe csokit öntök, egy gyors mozdulattal, spakli segítségével lehúzom a felesleges csokit. Kb. fél órára hûtõbe teszem. Megfordítom és a bonbonok kipottyannak belõle.