GYÖMBÉRSZIRUP ÉS FRISSÍTÕ GYÖMBÉRES LIMONÁDÉ

2017-07-25

sponsored links

gyömbérszirup

Na igen, a gyömbér az finom, én legalábbis nagyon szeretem. Rengeteg ételt és italt szoktam ízesíteni vele. Idõnként csak lereszelem, forró vízzel felöntöm és hagyom állni, majd leszûröm. Ezzel a módszerrel szoktam karbantartani magunkat a téli idõszakban. Most azonban nyár van és meleg, limonádéból pedig képtelenség eleget készíteni, ezért szirupot fõztem belõle. Így elég csak a szirupból önteni a kancsóba, azt felhúzni jéghideg ásványvízzel és kész is az isteni hûsítõ-üdítõ ?

Hozzávalók

25 dkg friss gyömbér
60 dkg cukor-1 kg.
1, 2 liter víz
1 t.k. citromsav


Elkészítés

A gyömbéreket hámozd meg. A göcsörtök miatt a legegyszerûbb egy kiskanállal megvakargatni- legalábbis nekem ez a módszer jött be.
Egy nagy lyukú reszelõn reszeld le a megtisztított gyömbért.
Egy tiszta fazékba borítsd bele a cukrot, öntsd fel vízzel és forrald fel. Add hozzá a citromsavat is és fõzd össze. 
Majd add hozzá a lereszelt gyömbért és fõzzed 5-8 percet, majd zárd el a tüzet alatta és fedõvel zárd le, hagyd pár órát így érni.

No, de mitõl lesz ilyen szép borostyánszíne?
Az elkészült fõzet, teljesen színtelen és úgy nem annyira látványos. Ezért fogj egy kis lábast, tégy bele 2-3 evõkanál cukrot és karamellízáld meg. Óvatosan, mert könnyen megég és roppant forró.Amikor elérte a megfelelõ színt, merj bele 1 merõkanálnyit a kész fõzetedbõl, ezzel megállítod a karamellízálás folyamatát.
Majd az egészet öntsd a meglévõ gyömbérfõzethez.

Szûrd le a szirupot, tedd vissza a fazékba és megint forralj rajta egyet, majd tiszta üvegeket tölts meg a fõzettel.

Roppant intenzív lesz az íze és csíp is rendesen, de ez ne ijesszen meg senkit, mivel alaposan fel kell hígítani a fogyasztáshoz. 
Igazából a sûrû szirupokat 1:1 (víz-cukor) arányban szokás készíteni. Én azért adtam hozzá 60 dkg-ot, mert annyi cukor volt csak itthon. Tehát nyugodtan készítsd el sûrûbb változatban, akkor még nagyobb arányban kell hígítani.
A limonádéhoz önts a kancsóba 1-1,5 dl szirupot, húzd fel hideg szódával, facsarj bele friss citromot és fogyaszd egészséggel.
A menta és a narancs íze is illik hozzá.


Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/07/gyomberszi...

sponsored links

Keres?s