GYÖMBÉRES-CITROMOS PULYKAMELL MAGVAS SZÕLÕKORONGGAL ÉS ALMAMÁRTÁSSAL

2017-05-18

sponsored links


gyömbéres citromos pulykamell magvas szõlõkoronggal és almamártással

Akkor folytatódjon a Gallicoop izgalmas pulykareceptjeinek sora.Érdemes böngészni a változatos receptek között.
 Pompás ízorgia a tányéron ?
A friss gyömbér és a citrom a mennyekbe emeli a pulykamellet, majd egy kis fehérbor felteszi az i-re a pontot. A köret is izgalmas, mert magvak sokaságából készült szõlõszemekkel gazdagítva, majd végül a pikáns almamártás fogja össze az egészet. Nem bonyolult elkészíteni és mégis fenséges és látványos fogás a végeredmény.

Hozzávalók

2 fõre

hús

fejenként 1-1 nagy szelet pulykamell k.b. 40 dkg
1 citrom leve
gyros fûszerkeverék
2 centis friss gyömbér

2 e.k. olaj a sütéshez
1, 5 dl fehérbor
1 k.k. chili pehely
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 centis gyömbér


szõlõkorong

2 tojás
3 e.k. zsemlemorzsa
4 e.k. szezámmag
1 marék szeletelt mandula
2 e.k. napraforgómag
1 csomag saláta mix
(bármilyen magkeverék felhasználható hozzá)
1,5 cm friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1-2 csipet só
1 marék mag nélküli szõlõ

almamártás

2.5 dl almalé
1 dl fehérbor
1/2 alma 
1 csipet õrölt chili
1 t.k. étkezési keményítõ


Elkészítés

Elõször is a hússzeleteket dörzsöljük be a gyros fûszerkeverékkel és a frissen reszelt gyömbérrel, majd locsoljuk meg a citromlével. Hagyni kell állni 10-15 percet, majd mind a két oldalát enyhén sózzuk be és kevéske olajon süssük át. A citrom miatt gyorsan fog karamellízálódni, amikor szép barna, szedjük egy kis hõálló tálba. Nem baj, ha nem sült át teljesen, még menni fog a sütõbe is.
A húshoz használt serpenyõbe öntsünk fehérbort 1-1,5 dl, szórjunk rá kevés chili pelyhet, dobjunk bele egy darab gyömbért, 2 gerezd fokhagymát és 1 babérlevelet. Forraljuk ki, majd zúdítsuk a pulykára.
Toljuk a 180 fokos forró sütõbe és 8-10 percig hagyjuk ott párolódni.
Amíg pácolódik a hús, addig gyúrjuk össze a korongokat. Minden általunk szeretett mag jó hozzá, de a szezámmag és a kenyérmorzsa fontos.
Ha dió van a kamrába, akkor használjuk bátran...
A két tojást üsd egy tálba és szórd hozzá a magkeveréket és a zsemlemorzsát. Fûszerezd kevés sóval, fokhagymával és friss gyömbérrel. Addig szórd a magokat, amíg formázható állagú lesz a massza. Ekkor vágd félbe a szõlõszemeket és óvatosan keverd a keverékhez.
Vizes kézzel formázd korongokká, ha nem megy egy kiolajozott tálka aljába nyomkod bele, majd emeld ki.
Egy tapadásmentes serpenyõt vékonyan kenj ki olajjal és lassú tûzön kezd el átsütni. Óvatosan, mert a magok gyorsan megpörkölõdnek, tényleg kis lángon süljön. Amikor szép barna a színe, a másik oldalát is süssük meg.
Az almaszószhoz az almát kockázzuk fel apróra.
Egy kis lábosba öntsük az almalevet és a bort, egy csipet só és chili kíséretében és forraljuk fel. Hagyjuk forrni, amíg 1/4 része elforr a folyadéknak. Ekkor pár csepp almalevet el kell keveri a keményítõvel és adjuk a fõzethez, majd az almakockákat. Forraljuk még 1-2 percet és kész.
Tálaláskor a korongokat helyezzük a tányér közepére. Fektessük rá a húst, majd kanalazzuk köré az almaszószt. Pár szem ropogós szõlõt pedig helyezzünk a hús tetejére.

A szõlõkorong megvágva



Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/05/gyomberes-...

sponsored links

Keres?s