Gyuvecs, dzsuvecs és a többiek

2011-10-14

sponsored links


Most, hogy menthetetlenül ránk szakadt az õsz, és nincs tovább langyos nyárutó, muszáj volt elkészítenem a nyár utolsó ételét.
Egész nyáron készültem rá, hogy megfõzöm, de valahogy nem jutott rá alkalom. A héten kaptam észbe, hogy a paprika-paradicsom szezon már nagyon a végét járja és össze kell szednem magam, ha az idén még akarok gyuvecset enni. Szereztem pár szem aprócska paradicsomot meg paprikát és ezzel lezártam magamban a nyári szezont.
Mi is az a gyuvecs? Balkáni eredetû, (bár olvastam már arab saláta receptként is), sok-sok változata (és pár neve is) ismert. Én egy bolgár receptet szoktam elkészíteni. Valahol azt is olvastam, hogy ez a lecsó õse. Hát nagyon lecsupaszítottuk, ha valóban így van. Ebben a változatban paprika, paradicsom, padlizsán, krumpli, hús a fõ összetevõk. De készülhet rizzsel és más zöldségekkel is. Birkahúsból, disznóhúsból, marhahúsból vagy akár halból is. Szerintem hús nélkül is remek. Tulajdonképpen egy krumplis húsos padlizsános lecsó. Nagyon gazdag egytálétel.
A recept a Kelet-Európai szakácskönyvbõl származik. Én már kicsit másképp csinálom, mint a leírásban van, energia- és mosogatás-spórolás miatt. Eredetileg külön készíti a húst és a zöldségeket, majd az egészet egy cserépedényben összesüti.
Nagyon finom, de elég furán néz ki, úgyhogy a képet a végére tettem, nehogy elriasszon valakit a látványa :)
Hozzávalók 3-4 fõre: ...

Folytats a blogon ... kataspajza.blogspot.com/2011/10/gyuve...

sponsored links

Keres?s